Hör en av de inblandade i gängkonflikten berätta om hur de motiverar uppförandet av så kallade vägspärrar i Angered. Foto: SVT

”Samir” inifrån gängkonflikten: Därför upprättade vi vägspärrar i Angered

Uppdaterad
Publicerad

När ett kriminellt nätverk baserat på släktskap nyligen upprättade vägspärrar i Angered fanns ett tydligt syfte: Skydda boende och barn i området. Det hävdar en av de inblandade i den upptrappade gängkonflikten i Göteborg när han ger sin version av vad som hände.

– Man vill bara vara säker, säger ”Samir” till SVT Nyheter Väst.

Starta klippet i spelaren för att höra intervjun med ”Samir”  som berättar om hur de motiverar uppförandet av så kallade vägspärrar i Angered.

Efter flera veckors upptrappning av konflikten mellan det så kallade Backagänget och ett kriminellt nätverk baserat på släktskap i Angered var läget mycket spänt i slutet av augusti i delar av Angered i nordöstra Göteborg.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Män i skyddsvästar stannade bilar och började lysa med ficklampor för att kolla vilka som fanns i fordonen, och människor som bor och jobbar i området krävdes på legitimation. För första gången ger nu en av de inblandade männen på Angeredssidan, som här kallas ”Samir”, sin bild om varför detta hände.

– Det var för att kontrollera vem som kommer in till området. Så att det inte är någon som kommer hit för att hitta på nåt dumt, säger han när SVT Nyheter Väst träffar honom i Hammarkullen i Angered.

Är det inte polisens uppgift att skydda befolkningen?

– De kan inte göra det för alltid, jag har sagt det till dig tio gånger. De kommer aldrig kunna göra det, säger ”Samir” när han förklarar hur de motiverade sitt agerande.

Gängen möttes på hotell i Göteborg

Det är en bit in i september när vi träffar ”Samir”. Efter ett par veckor och rapporter om ett uppmärksammat möte där gängen kom överens på ett hotell i centrala Göteborg, leker barn återigen på lekplatserna. Så såg det inte ut tidigare. Då ekade gatorna nästintill tomma och många boende höll sig inne när konflikten var som mest intensiv. ”Samir” anser att boende i området borde förstå att det som sker är för deras eget bästa. På flera håll fanns en oro för att ett barn skulle komma emellan om det rivaliserande gänget kom och sköt på dem, uppger ”Samir” och hänvisar till dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka i början av augusti.

Polisen: Inte gängens uppgift att skydda området

Fredrik Terje är yttre befäl i lokalpolisområde nordost i Göteborg. Han säger att ”Samirs” inställning sätter fingret på ett stort problem.

– Många av de här kriminella individerna, om det nu är Lövgärdet eller Hammarkullen eller Hjällbo, de ser det som sina områden. Att det är deras uppgift att skydda. Men det är det inte, det är vi myndigheter som ska göra det.

En längre intervju med polisen Fredrik Terje kan du se här.

Och här kan du se hela reportaget.

Senaste upptrappningen i konflikten mellan släktnätverket i Angered och Backagänget

• Natten till den 12 augusti hamnar två rivaliserande gäng i en konflikt vid en bensinstation på Hisingen i Göteborg. Det såkallade Backagänget skjuter mot ett känt släktnätverk i Angered. 

• Efter skjutningen vid macken följer fler skottlossningar som kan vara kopplade till den nu upptrappade konflikten. Bland annat skjuts en man på Akkas gata i Hisings Backa den 20 augusti.

• Den 24 augusti larmas polis till Biskopsgården efter larm om en ny skjutning. Polisen säger då att ”det känns som om det är något som pyr”. Samma dag bekräftar polisen att man ”snabbt måste kyla ned den här konflikten” och upprättar en så kallad särskild händelse.

• I slutet av augusti går kriminellt belastade personer runt i flera delar av Angered och uppmanar barn att hålla sig inomhus. Många unga män med svarta kläder och skyddsväst börjar synas i området. In och ut ur Hjällbo, Hammarkullen, Lövgärdet och Gårdsten stoppas boende och människor som skall köra hem från eller till jobbet. Hemtjänst- och vårdpersonal skall ha krävts på ID-handling.

• En avkylning i den upptrappade konflikten kommer den 26 augusti i samband med det gängmöte som hålls på Posthotellet i centrala Göteborg. Representanter från flera kriminella nätverk i staden uppges närvara på mötet, och en stor polisinsats genomförs på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer i ämnet