Foto: SVT

Sämre skolresultat för sexorna i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Andelen elever som når målen i alla ämnen i årskurs 6 i Göteborgs skolor minskar.

– Det är naturligtvis väldigt oroande, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunlråd i Göteborg

I dag presenterade Göteborgs kommun slutbetygen i årskurs 9 och 6 för eleverna i de kommunala grundskolorna. Vårterminen 2018 klarade sig 69,6 procent av samtliga elever, att jämföra med 2015 års resultat då 74,9 procent av årskull 6 klarade sig.

– Att betygen för sexorna minskar är alarmerande och en fråga vi har lyft många gånger om, säger Helene Odenjung (L) kommunalråd i Göteborg.

Göteborg

Går bättre för niorna

Bland niorna går utvecklingen åt andra hållet. Deras resultat ökar, visserligen från låga nivåer, med 1 procentenhet till 68,2 procent. I siffrorna ingår inte elever som är så nyanlända att de ännu inte fått ett personnummer. Om man inkluderar denna grupp blir motsvarande siffra 66.7. Resultaten gäller elever i Göteborgs kommunala skolor, Friskolornas resultat presenteras av Skolverket i höst.

Ansvaret flyttas

Den 1 juli kommer ansvaret för skolorna och förskolorna i Göteborg flyttas från stadsdelarna till den nya förvaltningen Grundskolenämnden, där Karin Pleijel blir ordförande. Hon listar några saker som staden ska bli bättre på.

– Vi ska ha fullständigt fokus på undervisningen, ge lärare möjlighet att fortbilda sig. Det visar all forskning att det är viktigt för lärandet.

Hon lyfter även att allt ska följas upp, ingen ska glömmas bort samt den ekonomiska fördelningen där de skolor med större utmaningar ska ha mer resurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet