Bilden är en genrebild som inte har med någon verklig händelse att göra. Foto: TT

Drastisk ökning av samtal om psykisk ohälsa till tjejjour

Publicerad

Samtalen om psykisk ohälsa och självmord till Tjejjouren väst har fördubblats på bara ett år. Nu får organisationen extra stöd för att vidareutveckla sin app för att hjälpa unga.

Tjejjouren väst arbetar sedan åtta år tillbaka med insatser för att förebygga psykisk ohälsa och självmord hos tjejer och unga kvinnor.

Under 2017 fick jouren runt 2000 samtal. 60 procent av dem handlade om psykisk ohälsa och suicid, alltså självmord.

– Det är väldigt mycket. Det har nästan fördubblats på ett år, säger Josephine Kollén, som är kommunikation- och samverkansansvarig på Tjejjouren väst.

Strategier behövs

Anledningen till de ökade samtalen tror Kollén handlar beror på flera faktorer.

– Fler vet att vi finns, och unga är mer bekväma att prata om det.

Samtalen handlar inte sällan om akuta självmord.

– Vårt syfte är att vara en medmänniska, och våra volontärer är väldigt bra på bemötande. Det behövs strategier för dessa akuta samtal.

Pengar till ny app

Tjejjouren väst har ett treårigt samarbete med Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté och nu får de 600.000 kronor extra för att vidareutveckla sin app och hemsida.

– Det betyder jättemycket, vi är så fruktansvärt tacksamma att vi får göra det här, säger Josephine Kollén.

Josephine Kollén är väldigt glad över resurserna som de fått till att vidareutveckla sin app. Foto: Tjejjouren väst

Appen ska bli ett interaktivt verktyg som finns när vårdcentraler och andra inte har öppet. I samtal med de unga har de kommit fram till vad de saknar.

– Pengar ska inte vara ett problem i det här. Vi kommer lägga allt vi kan för att den här appen ska bli det vi tänkt. Och nej den kommer inte lösa alla problem på något sett. Men vi tror att det här kan vara en hjälp på vägen.

”En vän i telefonen”

Enligt statistiken går självmordssiffrorna ner i målgruppen, som är tjejer mellan 10 och 30 år.

– Jag vågar hävda att samtalen har en preventiv åtgärd, säger Kollén.

Appen ska utvecklas med andra föreningar, ungdomsmottagningar och psykologer. Och med den hoppas de kunna hjälpa ännu fler.

– Det ska vara en vän man kan ha i telefonen, en text, något att göra och strategier när man mår dåligt. Mycket handlar om att stärka unga tjejers självkänsla.

Appen är tänkt att lanseras hösten 2019.

Statistik självmord

Suicidtalet har under de senaste årtiondena minskat i Sverige, särskilt bland äldre män.

Om man tittar på suicidtalet i olika åldersgrupper kan man se en minskning sedan mitten av 1980-talet i alla åldersgrupper utom i gruppen 15–24 år där varken en minskning eller en ökning under de senaste åren kan observeras.

Sett över tid har suicidtalet sjunkit mest bland de äldsta, särskilt bland männen. Antalet suicid bland män var knappt 16 per 100 000 invånare under 2016 jämfört med nästan 26 år 1987. Motsvarande siffror för kvinnor är knappt 11 respektive drygt 7.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.