Foto: TT

Samtliga anhållna släpps efter nazistdemonstrationen

Publicerad

Alla 23 personer som anhölls misstänkta för våldsamt upplopp under lördagens NMR-demonstration har under måndagen har släppts. De är däremot fortfarande misstänkta för brott.

Efter lördagens demonstration i Göteborg anhölls 23 personer på sannolik skäl misstänka för våldsamt upplopp. Majoriteten av dem är hemmahörande i Sverige medan två av dem är medborgare i andra nordiska länder. 22 av dem är anhängare i Nordiska motståndsrörelsen. Nu är samtliga alltså försatta på fri fot även om de fortfarande är misstänkta för brott.

LÄS MER: Åklagare inleder utredning av NMR-demonstration

– Det kan konstateras att det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen i helgen som betecknas som ett våldsamt upplopp, vilket medför att vi nu har en god bild över vad som har hänt. Under dagen har det hållits ytterligare förhör med de misstänkta och min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen, skriver förundersökningsledaren kammaråklagare Ulrika Åberg i ett pressmeddelande.

Utredningen fortsätter

Nu kommer utredningen att fortsätta med bland annat sammanställning av filmmaterial, ytterligare förhör och övrigt utredningsmaterial innan beslut kan tas i åtalsfrågan.

– Det kan inte uteslutas att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen, skriver Ulrika Åberg.

LÄS MER: NMR-ledare Simon Lindberg släppt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.