Sandra Reiche visar hur hon fyller på sprutan ur en liten burk hon förvarar i kylen. Foto: SVT

Sandra har injicerat Barbiedrogen i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Hon har injicerat barbiedrogen i fyra år och har inga tankar på att sluta. Trots varningarna om att drogen skulle kunna leda till cancer.
– Jag mår bra av det, säger Sandra Reiche.

Sandra Reiche visar hur hon fyller på sprutan ur en liten burk hon förvarar i kylen. Hon kontrollerar att det inte är några luftbubblor, sedan tar hon tag i magfettet och sticker in kanylen och sprutar långsamt in det syntetiska hormonet.

Proceduren upprepas en gång i veckan för att hon ska behålla solbrännan.

– Jag hade jävligt svårt att bli brun från början. Jag var väldigt blek och brände mig i solen så jag tänkte att det är värt att testa i alla fall, säger hon i SVT-programmet Mitt Sverige.

Men första gången Sandra tog hormonet överdoserade hon och drabbades av biverkningar.

– Mina läppar blev alldeles blå, det var inte särskilt snyggt, säger hon.

Läs mer: Nya varningar för Barbiedrogen

Hon har använt preparatet i fyra år och har inga tankar på att sluta. Hon berättar att hon kan bli illamående ibland direkt efter att hon tagit sprutan och att pigmentfläckarna blivit fler och mörkare. Men det är inget som oroar.

– Det är ingenting som stör mig eftersom jag blir brun och då lägger man inte märke till dem.

”Många risker”

Enligt Läkemedelsverket leder användningen av hormonet till ökad pigmentering, vilket i sin tur ökar risken för hudförändringar.

– Det har rapporterats ett flertal fall att man har varit tvungen att operera bort födelsemärken som har börjat växa okontrollerat. Det är alltså förstadium till malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, förklarar Per-Åke Sandvold, enhetschef på enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika vid Läkemedelsverket.

Det finns emellertid i dag inget känt fall där man gjort kopplingar mellan användandet av drogen och cancer. Men trots det tar Läkemedelsverket starkt avstånd från användandet.

– Det är ju totalt förkastligt att använda. Ett preparat som du dessutom ska injicera. Injicerar du något som inte är sterilt så kan biverkningarna bli väldigt allvarliga. Så det finns många risker med den här drogen, förklarar Per-Åke Sandvold.

”Jag mår bra”

Sandra Reiche tävlar i bikinifitness och har flera tusen följare på sin blogg. Drogen köper hon på nätet. Så länge sambandet mellan barbiedrogen och cancer inte är helt klarlagd tänker hon fortsätta att injicera preparatet i magen.

– Jag har kört på det i så många år nu utan några biverkningar. Och de har inte hittat några fall som verkligen leder till cancer så att, nej jag fortsätter använda det, jag mår bra av det, säger Sandra Reiche.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer