Spela klippet för att se när journalisten Sanna Klinghoffer blir överraskad på jobbet – och får höra om priset. Foto: Linda Haglund/Eduardo Villanueva/SVT

Sanna Klinghoffer får Publicistklubbens Stora Pris 2019

Publicerad

SVT-journalisten Sanna Klinghoffer får Publicistklubbens Stora Pris 2019, med motiveringen: ”Med stort personligt mod och imponerande uthållighet berikar hon journalistiken med berättelser som skakar om och berör.”

Under de senaste åren har Sanna Klinghoffer specialiserat sig på att följa svenskar som anslutit sig till terrorsekten IS. Hon har gjort flera avslöjande dokumentärer och skakande reportage, senast om IS-svenskar som är fast i läger och nu vill återvända till Sverige.

– Priset är välförtjänt. Sanna Klinghoffer är en modig och hårt arbetande journalist vars avslöjande reportage satt skräck i både högerextremister och IS-terrorister, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

”En total överraskning”

Sanna Klinghoffer berättar att hon blev överraskad då hon fick beskedet.

– Det är ett fantastiskt erkännande. Jag är jätteglad och det är en jättefin motivering. Men jag känner mig inte särskilt modig. Jag tror att det som drar mig till de här miljöerna och människorna är nyfikenhet.

Att få jobba med duktiga kollegor har varit avgörande för hennes reportage, menar Sanna Klinghoffer.

– Jag är tacksam över att ha fått jobba med så fantastiska människor. Senast nu med Korrespondenterna så var det världens ”dream team”.

Spela klippet ovan för att se när Sanna Klinghoffer får höra om priset.

Journalisten Sanna Klinghoffer

Visa

• Sanna Klinghoffer är född 1966 och baserad i Göteborg. Hon är anställd på Sveriges Television och har gjort reportage för bland annat Uppdrag granskning, Korrespondenterna och Dokument inifrån.

•  Innan hon började på SVT år 2010 var Sanna Klinghoffer med och grundade Sveriges Radios granskande program Kaliber.

•  Under de senaste åren har Sanna Klinghoffer specialiserat sig på att följa svenskar som anslutit sig till terrorsekten IS.

• Sanna Klinghoffer tar emot Publicistklubbens Stora Pris på Publicistklubben Stockholms möte den 13 maj. Prissumman är på 30 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer