Polisen utreder eventuella samband mellan de båda bomberna vid två flyktingboenden i Göteborg. Foto: SVT

Säpo utreder bomb vid flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens misstänkta bomb vid flyktingboendet på Lilleby camping innehöll en låda med rör, sladdar och ett tidtagarur. Nu tar Säpo över utredningen och ska också utreda om det finns ett samband med bomben som exploderade vid ett annat flyktingboende tidigare i januari.

Det var under onsdagen som personal hittade en misstänkt låda på flyktingboendet vid Lilleby camping i Torslanda.

SVT Nyheter Väst har sett en bild på lådan som visar att den innehöll rör, sladdar och ett tidtagarur.

Polisen bekräftade igår att lådan innehöll skarpt sprängmedel. Man vill dock inte kommentera innehållet närmare.

– Innehållet är skickat för analys och mer detaljer kan vi inte släppa just nu, säger Ben Wahlin, förundersökningsledare vid polisens grova brottsrotel i Göteborg.

Ben Wahlin vill alltså inte säga om det rörde sig om en tidsinställd bomb, eller om tidtagaruret bara var till för att inge ytterligare skräck hos de boende på campingen.

Nu tar Säpo över utredningen.

– Det innebär att vi slår ihop våra resurser och tar hjälp av varandra. Vår hypotes är att den bomben var placerad av någon utifrån, ett attentat alltså, säger Ben Wahlin.

Hur ser ni på att två flyktingboenden i Göteborg har utsatts för bombattentat?

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt. Vi sätter in olika typer av resurser och vi skärper bevakningen både vid de aktuella boendena och vid andra boenden, säger Ben Wahlin.

Möjligt samband med tidigare attentat

Säpo tar nu också över utredningen av den explosion som inträffade i början av januari vid ett flyktingboende i Järnbrott.

Då skadades en person svårt när en sprängladdning detonerade i samband med att han slängde sopor.

– Vi tar över utredningarna kring båda dåden, i fallet Lilleby är brottsrubriceringen försök till allmänfarlig ödeläggelse, i fallet Järnbrott försök till mord, säger Carl Melin pressansvarig på Säpo.

Tror ni alltså att det finns ett samband?

– Vi kan inte utesluta det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.