Konrad Michel är professor i psykiatri vid University of Bern. Foto: SVT

Schweizisk forskning ska rädda liv i Sverige

Publicerad

En framgångsrik behandlingsmetod från Schweiz var det stora samtalsämnet när Sveriges största konferens för suicidprevention hölls i Svenska Mässan i Göteborg. Metoden har sänkt risken för upprepade självmordsförsök med 80 procent.

Varje vecka i Sverige tar ungefär 30 personer sitt liv. En siffra som legat relativt stadigt sedan den dramatiska minskningen av självmord under 80- och 90-talen.

Under veckan har ett stort antal personer som arbetar inom olika verksamheter i landet träffats för att diskutera suicidprevention och hur man ska få självmord och självmordsförsöken att minska. 

Ny behandling från Schweiz

Det största dragplåstret på konferensen var den schweiziske professorn i psykiatri, Konrad Michel. Hans team i huvudstaden Bern har tagit fram en behandlingsmetod som heter Attempted Suicide Short Intervention Program, ASSIP.

Metoden riktar sig till suicidala patienter som har gjort självmordsförsök, den grupp som löper den högsta risken att fullgöra ett självmord och som ofta naturligt får kontakt med vården.

Utmanades av kollega

Metoden bygger på kontakten mellan patient och terapeut och utvecklades efter att Konrad Michel utmanats av kollega som är psykolog. 

– Han sade att ”självmord är inte en sjukdom det är en handling och ni medicinska människor har aldrig förstått varför människor agerar på det här sättet.”

Patienten i förarsätet

Med det som utgångspunkt började teamet ta fram ett sätt att prata med patienten som skiljer sig från dagens medicinska utvärdering där patienten får frågor om till exempel sömn, koncentrationsförmåga och allmänt mående. Med ASSIP är poängen att patienten istället ska vara drivande och expert på sin egen historia.

– Jag kan inte patienternas historier för de är individuella och skiljer sig stort från varandra. Därför tar vi ett steg tillbaka så patienterna är i förarsätet. Det är de som kan sin personliga historia och måste förklara för oss hur de kom till den punkten att de skadade sig själva, säger Konrad Michel.

Ska skapa allians

Genom utvärderingen etablerar man vad Konrad Michel kallar en terapeutisk allians med patienten. Efter det kan de arbeta tillsammans med problemen.

Det görs genom en kort behandling som enbart består tre sessioner men som ändå har visat sig få långvarig effekt. Därefter får patienterna brev i två år. Första året var tredje månad och sedan ett i halvåret. 

Otroliga resultat

Metoden kan förefalla väldigt enkel men den har gett otroligt positiva resultat. I samband med behandlingen satte det schweiziska teamet ihop två grupper om 60 patienter som tidigare utfört självmordsförsök. En kontrollgrupp som fick vanliga utvärderingssamtal och en grupp som behandlades utifrån ASSIP.

Efter två år noterade man att det i kontrollgruppen genomförts ytterligare 41 självmordsförsök. I ASSIP-gruppen hade bara fem försök gjorts. 

– Och tittar man på antalet patienter som upprepat självmordsförsök så är det en 80 % minskad risk att patienten skulle utföra självmordsförsök igen. Jag kan säga att ingen i världen har haft resultat som är i närheten av det här, säger Konrad Michel.

Utbildar runt om i Europa

Resultaten måste nu bekräftas och därför ska utbildningar hållas i flera länder i Europa där behandlingen senare ska testas. Även Sverige ska pröva den nya metoden.

– Vi ska tillsammans med Göteborgs Universitet och Karolinska Institutet i Stockholm få en utbildning i ASSIP av Konrad Michel och den kommer nu i november redan så att vi kommer att kunna starta redan efter jul, säger Åsa Westrin,  docent vid Lunds Universitet och chef för Vetenskapscentrum för klinisk psykiatri i Region Skåne. 

Ska anpassas till Sverige

I samband med att utbildningen görs kommer man också att genomföra ett kliniskt forskningsprojekt som drivs gemensamt av de tre universiteten. Det görs eftersom ASSIP kommer att behöva anpassas till Sverige. 

För Konrad Michels del är han glad över att behandlingen nu ska testat på andra platser även om han räknar med att resultaten sannolikt inte kommer att bli lika höga. 

– Det vanliga är att när ett litet motiverat team gör en första studie så är resultaten väldigt goda men när andra människor provar får de inte riktigt samma resultat. Men även om det bara är hälften så bra som det vi har fått så är det fantastiskt, säger Konrad Michel.

Behöver du hjälp?

Det finns stöd att få när livet känns svårt. Självmordslinjen kan du kontakta om du går i tankar på att ta ditt liv. Vid akuta tillstånd ring 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.