Ett 50-tal scouter från bland annat kårerna i Brämhult, Dalsjöfors och Borås kommer att utrustas med Googles hjälm och en 360-kamera under lördag. Foto: Scouterna

Scouter i Borås filmar vandringsleder

Publicerad

Sveriges vandringsleder ska fotas och dokumenteras, och det är där som scouterna i Borås kommer in.
– Sjuhäradsleden ska kartläggas och det sker under konceptet ScoutTrails, säger Erik Johnson, projektledare för naturturism i Sjuhärad och själv också tidigare scout.

Ett 50-tal scouter från bland annat kårerna i Brämhult, Dalsjöfors och Borås kommer att utrustas med Googles hjälm och en 360-kamera i helgen för att kartlägga Sjuhäradsleden.

Erik Johnson, projektledare för naturturism i Sjuhärad och själv också tidigare scout.

– På det här sättet samlas bilder och filmer på olika vandringsleder på samma ställe via ScoutTrails i samarbete med Google, säger Erik Johnson, projektledare för naturturism cykla och vandra i Sjuhärad.

Enligt honom är målsättningen att samla vandrings-, kanot- och cykelleder på samma plattform, vilket han menar är en förutsättning för att möta dagens turister, som bokar allt hemma och vill se hur det ser ut på platsen.

– Då kan folk se hur vandringslederna ser ut och kanske tänka ”jag behöver nog inte köpa några speciella vandringskängor för den här sträckan”. Eller så kan de se vart de ska övernatta och så.

Satsar på naturturism

Kan inte naturen fara illa om det blir för många turister i området?

– Det är precis därför det är så viktigt att vi har färdigpreparerade vandringsleder. Då håller sig folk mera där i stället för att stega ut i naturen och så slängs skräp på de iordningställda rastplatserna.

Enligt honom är det bland annat det ökade miljöintresset som gör att allt fler söker sig ut till skog och mark.

– Det här arrangemanget är startskottet till en stor satsning som Borås gör inom området naturturism.

Målgången är Björbostugan i Borås. Hälften av scoutgänget kommer att gå från Sandared, vilket blir en sträcka på 12 kilometer, och den andra hälften kommer att gå från Brämhult, och det är 9,5 kilometer.

– Nu är ett 50-tal anmälda men jag gissar att det blir många fler under lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer