Jörgen Fogelklou (SD) Foto: SVT

SD friar Fogelklou efter intern utredning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kommunalråd och gruppledare i Göteborg, JörgenFogelklou får stanna kvar i partiet. Beslutet kommer efter enintern utredning om anklagelser om grova rasistkommentarer påinternet.

– Även om det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot har vi inte kunnat styrka att inläggen faktiskt är hans. Mot bakgrund av detta har partiets medlemsutskott lagt ner utredningen. Ärendet är därmed att betrakta som avslutat, säger partiets pressekreterare Christian Krappedal i en skriftlig kommentar till TT.

Utredningen inleddes efter att Aftonbladet granskat Fogelklou och hans påstådda koppling till ett konto på Flashback som under 2010 och 2011 spred mycket grov antisemitism och rasism.

”Egna utredningsarbete”

Tidningen har bland annat skrivit att den kopplat en mejladress till Fogelklou. Man har också tagit hjälp av säkerhetsexperter, som menar att det är osannolikt att någon annan än SD-kommunalrådet ligger bakom inläggen.

Beslutet att lägga ner utredningen togs av Sverigedemokraternas partistyrelse på måndagen, efter att partiets medlemsutskott presenterat sin egna utredning.

”Partiet har tagit ärendet på mycket stort allvar. Utöver vårt egna utredningsarbete har vi även låtit en extern part granska ärendet. Säkerhetsbolaget, som är ett av Nordens största, har bedömt att det inte går att hitta några kompletterande uppgifter som förändrar utgångsläget”, skriver Christian Krappedal.

Förnekat

Jörgen Fogelklou har ända sedan uppgifterna dök upp första gången förnekat att det är han som startat kontot och skrivit inläggen.

”Det är välkommet men också väntat att partiet landat i samma slutsats som tidigare. Det är inte jag som skrivit inläggen och jag har varit medgörlig och transparent under hela processen för att det ska bli tydligt. Förhoppningsvis kan vi nu lägga detta till handlingarna och fokusera på det politiska arbetet istället”, skriver han.

SD kommer enligt partiets pressavdelning inte att ge några intervjuer om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.