SD-politiker döms för förolämpning i Göteborgs tingsrätt. Foto: Henrik Montgomery / TT

SD-politiker döms för förolämpning

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs tingsrätt dömde idag en av Sverigedemokraternas ledamot i kommunfullmäktige i Göteborg till dagsböter för att ha uttryckt en ”rasistisk motiverad” förolämping. Enligt domen ska ledamoten ha skrikit ”jävla invandrare” till skolpersonal.

Händelsen, som ägde rum i oktober 2018, ska ha inträffat i samband med att mannen, som är pappa till en elev på samma skola som kvinnan arbetade på, frågade var hans dotters leksaker var någonstans. När kvinnan inte kunde svara på det ska mannen ha blivit arg och börjat skrika på kvinnan. Något som Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

Kvinnorna bedöms som trovärdiga

Enligt åtalet ska ledamoten ska ha gjort följande uttalanden:

”Jävla invandrare, du har inte med mitt barn att göra” och ”åk hem till ditt land” samt ”lär dig svenska innan du börjar jobba”.

I domskälen framgår det att ord står mot ord men att tingsrätten bedömde kvinnan, samt ett vittne till händelsen som trovärdiga. Mannen menar dock att han har brusat upp men att han aldrig använt det språkbruket.

Tingsrätten anser att ledamoten haft ett rasistiskt uppsåt med förolämpningen och påföljden bestäms till 70 dagsböter om 180 kronor.

Till Göteborgs-Posten säger den dömde mannen att han tror att han kommer att överklaga tingsrättens dom.

SD: ”Vi ska sätta oss ner och prata med mannen”

Jörgen Fogelklou, gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborgs stad, berättar att han ännu inte hunnit prata med den dömde mannen när SVT Nyheter Väst ringer upp, men att det kommer att ske inom en snar framtid.

– Vi har naturligtvis rutiner inom partiet för hur sådana här ärenden ska hanteras. Jag är ju gruppledare så jag har ju ett visst ansvar för honom, men först och främst ska vi sätta oss ner och prata och efter det får vi helt enkelt se hur framtiden ser ut, säger han.

SVT Nyheter Väst har sökt mannen för en kommentar men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer