Göteborgs tingsrätt. Foto: TT

SD-politiker ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

En fullmäktigeledamot som representerar Sverigedemokraterna i en västsvensk kommun misstänks ha förolämpat en kvinna med invandrarbakgrund som arbetar på en skola. Nu har han åtalats vid vid Göteborgs tingsrätt.

Det var Göteborgs-posten som var först med att berätta om åtalet mot politikern. Enligt stämningsansökan ska han ha förolämpat den skolanställda kvinnan med rasistiska tillmälen.

Kvinnan arbetar på en avdelning för elever med särskilda behov och händelsen ska ha inträffat i oktober 2018.

Grova förolämpningar

Det framgår även i stämningsansökan att händelsen ska ha inträffat i samband med att mannen, som är pappa till en elev på samma skola som kvinnan arbetar, frågade var hans dotters leksaker var någonstans.

När kvinnan inte kunde svara på det ska mannen ha blivit arg och börjat skrika på kvinnan. I samband med det ska också förolämpningen men rasistiska förtecken ha uttryckts.

Åtalet mot honom gäller förolämpning och kan ge böter. Målsägande har yrkat på 25 000 kronor i ersättning för kränkning och psykiskt lidande.

Barn började gråta

Enligt förundersökningen ska politikern vid ett annat tillfälle också ha kommit nära kvinnan och höjt rösten, så att barnen på skolan började gråta av chock. Han ska också, vid tidigare tillfällen ha sagt att han enbart vill prata med någon svensk ur personalen.

Den misstänkte nekar helt till brott och tror att anmälan är en hämndaktion för att han tidigare kritiserat skolan. Till Göteborgs-posten säger han:

– Jag ångrar att det blev så högljutt och jag borde inte blivit så arg. Utåt sett ser det här åtalet inte så bra ut. Jag använder dock inte det språket som anmälarna hävdat.

Till tidningen säger han att han kommer överklaga om det blir en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.