Familjen Zackrisson fångade svärdfisken på film: ”Det händer en gång”

Uppdaterad
Publicerad

En svärdfisk fångades på film vid Dirhuvudholmen utanför Ljungskile under fredagen. Det var när familjen Zackrisson var vid havet och badade som de gjorde den ovanliga upptäckten.

– Det är fräckt att kunna få det på film, det händer nog en gång och ingen mer, säger Lars Zackrisson.

En dag vid havet med sol och bad slutade annorlunda för familjen Zackrisson. Plötsligt hörde de ett plask i vattnet och när de vände sig om såg de en stor fisk som hoppade upp ur vattnet, vilket Bohusläningen var först med att rapportera om.

– Först tänkte vi att det var en svärdfisk men vi blev lite osäkra så vi började googla och ringa runt till kompisar, säger Lars Zackrisson, till SVT Nyheter Väst.

Lars Zackrisson började genast ropa till folk som stod på stranden.

– Jag ropade till så att alla andra kunde komma och titta. Det är ju något fräckt som man inte är van vid att se, säger han.

Familjen Zackrisson blev alla förvånade när de hörde ett plötsligt plask i havet. Foto: Privat

Mattias Sköld, forskare vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, bekräftar att det är en svärdfisk.

– Ja, det ser ju onekligen ut som en svärdfisk. Det är en vanlig svärdfisk, det där. Det är ju jätteroligt! säger han till SVT Nyheter Väst, när han får se videoklippet med svärdfisken.

En svärdfisk per år

Mattias Sköld berättar att svärdfiskar är rovfiskar och jagar makrillstim. Han framhåller att de inte är så vanliga i svenska vatten.

– Det är ungefär en observation per år i Kattegatt. De är inte vanliga här, säger han.

Han förklarar vidare att svärdfisk är en art som fiskas väldigt hårt.

– Då är det kul att de kommer tillbaka. Det är glädjande att man kan se dem här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.