Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att valrossen gör besök i Sverige och på västkusten är ovanligt, men har hänt ett par gånger tidigare under 2000-talet. Foto: SVT

Här dyker valrossen upp – på Smögen: ”Mycket ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

En valross på en brygga mitt i Bohuslän. Ja, det hör inte till vanligheterna. Men på en brygga för vattenskotrar på Smögen har en valross hållit till i veckan.

– Han ligger där och solar sig och har det bra, sa Gösta Karlsson, som bor på Smögen, när SVT var på plats på fredagen.

På lördagsmorgonen hade valrossen dock simmat vidare.

I normala fall håller valrossen till i Arktis och dess omgivande hav, enligt Nationalencyklopedin. Att valrossen gör besök i Sverige och på västkusten är ovanligt, men har hänt en par gånger tidigare.

– Det är högst ovanligt att vi får besök av valross. Det har varit valross på besök i Göteborg på 1920-talet, i Åsa på 90-talet och 2003 kring Tjörn. Men det är mycket ovanligt, säger Kennet Lundin, docent i marinbiologi vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Och att den ligger stilla uppe på en brygga, kan det vara tecken på att den är skadad eller liknande?

– Det är svårt att uttala sig om utan att ha sett den så klart, men man kan säga att det är ett typiskt valrossbeteende. Den kan ju ha simmat väldigt långt. En gissning skulle vara från Svalbard eller Grönland som ligger närmast där det finns valross, säger Kennet Lundin och fortsätter:

– Med tanke på de små betarna kan det vara en hona eller en ung hane.

Valrossen har lämnat

Den valross som under torsdagskvällen dök upp på Smögen hade på lördagsmorgonen lämnat bryggan där den hållit till enligt Bohusläningen. Valrossen, som tros vara den som fått namnet Freja och som nyligen varit på besök i Danmark, skapade stor uppståndelse när den gjorde sitt oväntade besök på Smögen.

I klippet hör du Kennet Lundin berätta mer om valrossen ”Freja”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.