Eleverna barrikaderade sig i klassrummen, utan att veta vem eller vilka som attackerade skolan. Foto: SVT

Se elevernas bilder från skolattacken i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Mördaren rörde sig i skolans korridorer. Tidigare okända bilder från klassrummet visar hur eleverna barrikaderade sig.
– Det var som i en skräckfilm, säger eleven Bohsra Al-Hajar

En sopskyffel fylld med böcker är intryckt under dörrhandtaget. Ett bord har ställts på högkant för att dölja insynen från det fönster som vetter mot korridoren.

Eleverna inne i klassrummet vet inte vem eller vilka de gömmer sig för eller om bänkar och stolar är nog för att stå emot de okända vapen som kan riktas mot dem.

Från klassrummets fönster ser eleverna hur föräldrar försöker ta sig in i skolan via en bakdörr. Det hörs skrik och filmen tar slut.

Eleverna barrikaderade sig i klassrummen, utan att veta vem eller vilka som attackerade skolan. Foto: SVT

Eleven som filmade vill vara anonym. Filmen togs så att hens föräldrar skulle få veta, om något skulle hända.

”Trodde det var på låtsas”

Bohsra Al-Hajar går i sjätte klass. Den 22 oktober förra året hade hennes femteklass och deras parallellklass besök. Ordinarie lektion var inställd och en inbjuden författare läste för dem. Hon minns att berättelsen handlade om en kille som tog droger.

Men lektionen stördes, ute i korridoren hördes spring och skrik. En av hennes lärare gick ut för att se efter, men kom snabbt in igen. Låste och ringde ambulansen. Bohsra minns att hon gömde sig under ett bord i hörnet av klassrummet. Flera av hennes klasskamrater grät.

– När jag först hörde skriket så skrattade jag och min vän, för vi trodde att det var på låtsas. Men sedan förstod vi att det var på riktigt.

Vad tänkte du då?

– Jag blev rädd och nästan alla grät. Det var jätteläskigt, som i en skräckfilm.

Bohsra Al-Hajar minns att hon gömde sig under ett bord i hörnet av klassrummet. Foto: SVT


 

Blodfläckar och krutdoft

Skräcken fortsatte. När eleverna först hörde polisens skott trodde de att det var flera gärningsmän som fanns i skolan och att vapnen skulle riktas mot dem.

Men ganska snart fick de veta att det hela var över – även om de fick stanna kvar i klassrummet i tre timmar innan de fick komma ut. Då fick de gå genom en korridor med blodfläckar i en skola som doftade krutrök.

– Det var skönt att komma ut, men jag kände mig rädd. Jag kunde inte sova den natten, säger Bohsra Al-Hajar.

Hur Kronans nära 400 elever har reagerat på händelsen har varierat. Några har bytt skola, men de allra flesta går kvar. Elevhälsan var inkopplad tidigt för att fånga upp reaktioner.

– Vi har identifierat de elever som kanske har sett mer än andra och valt att göra lite rockader och möta upp dem i andra klassrum. Det betyder inte att de inte ska återvända dit så småningom, men det är viktigt ta ett steg i taget, sa Birgitta Lundskog, ansvarig för elevstödet på Trollhättans skolor i samband med att eleverna kom tillbaka till skolan efter attacken förra året.

Väktare borta – låsen kvar

Förutom det psykologiska stödarbetet har en fysisk ombyggnad av skolan gjorts. Det går inte längre att ta sig direkt in i skolan från cafeterian som det gjorde innan, dessutom är skolans dörrar låsta. Under en längre tid stod väktare vid skolans entré, men också de är borta nu.

Bohsra Al-Hajar känner sig trygg på skolan idag, och hon tycker att både lärarna och hennes klasskompisar har blivit snällare. På frågan varför är hon lite svävande innan hon till slut svarar:

– Jag tror inte att de vill vara som honom, mördaren.

Läs också: I Göteborg är gymnasierna låsta

Läs också: Ett år efter attacken – nu berättar rektorn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet