Foto: SVT

Se bilderna från fiskodlingen

Publicerad

Döda fiskar och svampangripna fiskar. Vid en kontroll på fiskodlingen upptäckte man att företaget som odlar regnbågslax i södra delen av Vänern, har brustit i sin hantering av fisken. På filmen från platsen ser man hur döda fiskar flyter omkring inne i de stora burarna.

Se lokalbornas egna bilder från odlingskassarna i klippet ovan.

När Länsstyrelsen kontrollerade odlingen så hittade man döda fiskar i alla kontrollerade odlingskassar, som sågs flyta både på vattenytan och i botten på kassarna.

– En viss del av fisken dör alltid på grund av olika förhållanden när den föds upp odling. Det som bedömdes som brist vid kontrollen var att fiskarna varit döda i flera veckor, och att ingen hade rensat bort dem. Om detta inte görs ökar smittrisken och fler individer dör. Men vi följde upp följande kontrollen så var detta åtgärdat, säger Lars Uhlin, chef för Länsveterinärerna i Västra Götaland.

Brukar det se ut så här vid fiskodlingar?

– Nej, men det är ju upp till företaget att sköta sina kontroller. Vi rycker bara in om en anmälan görs, säger han.

VD:n till företaget säger att han inte vill ställa upp på en intervju men menar att bristerna nu är åtgärdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.