Det nya universitetsområdet väntas vara färdigt tidigast 2026 Foto: Inobi

Se nya universitetsområdet i Göteborg

Publicerad

En park för humaniora-, kultur och konststudier håller på att växa fram vid Näckrosdammen i Renströmsparken. Nu kan nyfikna se bilderna på hur Göteborgs nyaste universitetsområde kommer att se ut.

Näckrosdammen ligger bara ett stenkast från Götaplatsen. Här ska forskare och studenter ha nära till centrala staden, och allmänheten kunna röra sig i parken.

Under året kommer Göteborgs universitet tillsammans med fastighetsbolaget Akademiska Hus undersöka möjligheterna att bygga forskar- och studentbostäder i området.

– Näckrosen är ett fantastiskt område, en lunga för många göteborgare. Samtidigt upplevs det som ett otryggt område på kvällar och nätter när få vistas där. Vi vill få mer liv och rörelse här, och ett sätt är att bygga bostäder, säger Pontus Isaksson, fastighetschef på Akademiska Hus.

Arkitekttävling om universitetsbibliotek

Ett annat sätt att skapa ett område som är öppet mot omgivningen är att vända byggnadernas entréer utåt. I nuläget ramar de in Näckrosdammen. Till hösten kommer en arkitekttävling om det nya universitetsbiblioteket att utlysas.

Den nya parken beskrivs som en pusselbit som skapar ett kulturstråk från Göteborgsoperan till Stora teatern, via Götaplatsen till museum och vetenskapscentrum vid Korsvägen. En möjlighet som utreds är att flytta HDK och Akademi Valand till området, för att skapa ett stort, sammanhållet område för humaniora-, kultur- och konststudier.

– Det som är viktigt att säga är att det här blir en utveckling av parken. Vi ska inte exploatera och förstöra gröna värden, utan göra dem ännu bättre, säger Pontus Isaksson.

Färdigt tidigast 2026

Ombyggnationen av Humanisten pågår just nu och väntas vara klar vid årsskiftet 2019-2020. Övriga projekt väntas ta längre tid, och den färdiga universitetsparken kan göteborgarna få se först om åtta år.

– Det är en intensiv period i Göteborg just nu vad gäller olika byggprojekt. Men i den bästa av världar är det klart 2026, säger Pontus Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.