Här visas sopbilen upp. Foto: SVT

Se sopbilen som kör själv

Uppdaterad
Publicerad

Soptunnorna stod utspridda på en asfältsplätt i Göteborg då infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anlände i taxi. Strax därefter började sopbilen rulla – utan förare.

Det som demonstrerades i Frihamnen i Göteborg var en sopbil som kan ta sig fram på egen hand. Sopbilen är en del av ett forskningsprojekt mellan det kommunala bolaget Renova och Volvo Group.

Bilen förflyttar sig mellan soptunnorna själv. För att den inte ska köra på något så har den utrustats med sensorer.

– Vi gör i dagsläget ingen skillnad på människor, cyklar, hundar what ever. Vi ska inte köra på någonting. Vi ska stanna för allt, säger Johan Tofeldt som jobbar som product manager på Volvo Group.

Ny teknik

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) fick se sopbilen kryssa mellan flera soptunor medan operatören gick med utanför.

– Det här är ett utmärkt sätt att visa hur ny teknik med självkörande, uppkopplade fordon kan göra förenklingar också i vardagen. I detta fallet förbättrad arbetsmiljö och samtidigt en effektivare hantering av soptransporter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.