• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Se upp för bedragare om du söker bostad i andrahand. Foto: SVT

Se upp för bostadsbedragarna

Publicerad

Tusentals kronor back, stor besvikelse och stress. Nu går polisen ut och varnar blivande studenter för bedragare som lovar en lägenhet mot pengar i förskott.

Letar du lägenhet i en studentstad inför hösten? Då är du definitivt inte ensam. Men den som snabbt söker lägenhet i andrahand får se upp för bedragare.

LÄS MER: Polisen: Det handlar om en skojare

Polisens bedrägerienhet tipsar nu på sociala medier om hur man kan göra för att undvika att man blir lurad på en lägenhet. Detta eftersom antagningsbeskeden till höstens högskoleutbildningar nu har kommit.

Svårt att fälla någon för brott

Gerd Brantlid jobbar som samordnare på bedrägerisektionen på polisen i Göteborg. Hon berättar att det i många fall svårt att identifiera bedragare – speciellt när kontakt bara har skett via internet. Men även om det kan vara svårt att få fast de skyldiga så ska man ändå anmäla om man blir utsatt för brott.

– Absolut. Vi behandlar varje anmälan som ett nytt brott och vi kan binda ihop och se samband, säger Gerd Brantlid.

– Det är mycket bedrägerier av olika slag men vi kämpar med inflödet.

Dyker inte upp på visning

SVT nyheter Väst har tidigare berättat om lägenhetsbluffare som skickar bilder på den påstådda lägenheten, kallar sig för samma namn som den som bor på adressen och som efter överförd förskottsbetalning inte dyker upp på visningen.

LÄS MER: SVT hamnade mitt i bluffhärvan

I polisregion Väst anmäldes 424 bedrägerier som avsåg husrum, förtäring, transport med mera, under 2016. Drygt hälften av dessa skedde i Göteborg.

Bedragarna vill komma åt pengar

Den som märker att den håller på att bli lurad ska i första hand försöka stoppa pengarna – om det går.

– De som begår de här brotten gör det ofta för att få ut pengar snabbt. Ett varningstecken är om den som säger sig ha en bostad ber dig sätta in handpenning snabbt.

Hur reagerar de som drabbats av bostadsbedragare?

– De är förtvivlade. De har ju verkligen velat få en lägenhet, säger Gerd Brantlid.

Polisens tips: tänk på det här när du söker lägenhet i andrahand

Rätt ägare till rätt bostad

Kolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om den som vill hyra ut en lägenhet till dig verkligen har tillgång till den lägenhet det gäller och personen har tillstånd att hyra ut lägenheten i andrahand.

Se upp för hög handpenning

Vill hyresvärden ha tre gånger hyran i handpenning så är det en varningsklocka. Bedragare vill gärna ha mycket pengar snabbt och kan be dig om handpenning innan ni skriver kontrakt och så vidare.

Sök på internet

Gör en sökning på din potentiella hyresvärd på nätet. När någon har blivit lurad så kan de publicera det på olika forum och sociala medier för att varna andra.

Gå på visning

Den som inte har någon lägenhet att visa har heller ingen att hyra ut.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.