Foto: Privat

Seglade jorden runt för att bota utbrändheten

Uppdaterad
Publicerad

Utbrändheten fick Jonas Simonson från Västsverige att ta beslutet att sälja allt han hade och ge sig ut på ett flerårigt äventyr som ensamseglare jorden runt. Under lördagen återvände han till Sverige.

Efter en ensamsegling jorden runt återvände Jonas Simonsson under lördagen till Gottskär i Onsala, samma hamn som han lämnade för 1 135 dagar sedan.

Och det är en trött men glad Jonas som precis blivit mött på kajen av familj och vänner som sluter cirkeln där han påbörjade den flera år tidigare.

– Det var en stor utmaning för mig att sticka iväg, och jag kände att jag behövde en utmaning för att hitta tillbaka till glädjen igen. Och det har jag gjort, säger han.

Jonas och båten Alma, en Allegro 27 från 1970, har seglat 37 800 sjömil tillsammans, bland annat via Madagaskar, Panama och Bali.

– Det är en ganska gammal liten dam jag har varit ute med. Det går inte så fort som för andra man träffar på havet. Men hon har varit väldigt trygg, trots att hon är liten och gammal, säger Jonas.

Utbrändhet

51-åringen är född i Strömstad och uppväxt i Munkedal, med föräldrar som alltid haft motorbåt. Så att sticka iväg på en ensamsegling var inte helt självklart.

Men efter en lång tids sjukskrivning för utbrändhet kände Jonas att detta var enda utvägen. Han började förbereda sig ett år innan avresa.

– Jag försökte hitta tillbaka till livet men hittade ingen lösning. Så jag valde att köpa båten, sälja det jag hade i Sverige och så stack jag iväg, säger han.

Och efter en lång och spännande resa där Jonas mött många fantastiska människor och sett spännande platser, känner han att syftet med resan nu är uppfyllt.

– Det har varit ett fantastiskt treårigt äventyr, och nu börjar ett annat, säger han.

Bland annat har Jonas bestämt sig för att åka Vasaloppet i vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.