Ulrika Eriksson från Kungsbacka och Andreas Kronberg från Stenungsund vann i den mixade klassen Ö-loppet 2017 Foto: Jakob Edholm

Segrare i Ö-loppet

Uppdaterad
Publicerad

De ställde sig vid startlinjen utan att känna varandra. Drygt fyra timmar senare sprang de i mål som vinnare i Ö-loppet i Göteborgs södra skärgård.

Andreas Kronberg från Stenungsund är en inbiten swimrunner och radar upp lopp efter lopp som han deltagit i.  När han fick höra att Ulrika Erikssons partner hoppat av, så bestämde han sig för att ta sig an Ö-loppet också. Tillsammans vann de den mixade klassen.

LÄS MER: Hundratals tävlar i Ö-loppet

Vinnarduon har gemensamma bekanta, men kände inte varandra alls sedan tidigare. Strax före starten på Styrsö Bratten på lördagen klockan 10, träffades de för första gången. 

”Kör gärna ihop igen”

Tillsammans tog de sig runt den snitslade banan som innefattar 33 kilometers löpning över öarna och 5,7 kilometers simning. Efter fyra timmar och tretton minuter och 54 sekunder gick de i mål som segrare. Just att tävla i lag är det som Andreas Kronberg tycker är tjusningen med swimrun. 

– Det kan bli mörkt och tungt att tävla ensam i långdistans. Hamnar man i en svacka så är man där. Men i swimrun är man i lag och peppar varandra, säger Andreas Kronberg. 

Hur var det att genomföra en sådan tuff tävling med någon du inte känner och aldrig tränat med? 

– Det gick bra. Vi snackade lite tider och så innan för att få en bild av vem som var bäst på vad. 

– Jag kör gärna med Ulrika igen hon var riktigt stark, säger Anderas Kronberg strax efter målgången.  

Mojnade lagom till start

Under veckan har hård blåst och stora mängder regn bekymrat tävlingsledningen.  

In i det sista var de beredda att dra om banan för att undvika de passager där det som regel kan bli kraftig sjögång. 

– Finns ju en risk att deltagarna skadar sig om det är mycket sjö och de kastas mot klipporna när de ska gå upp, säger Jonna Martinsson kommunikationsansvarig för Ö-loppet.  

Men natten mot lördagen mojnade det och tävlingsdagen bjöd på en hel del sol och relativt lugna vatten. 

De goda väderförhållandena märktes också på resultaten. Flera banrekord slogs. I herrklassen med hela elva minuter. 

– Det enda man kunde klaga på var kanske att det var lite varmt att springa i våtdräkten. Det var ett fantastiskt lopp, säger Anderas Kronberg. 

Vinnare i Öloppet 2017

Damklassen: Michelle Nyström och Helen Mallinn på 4.21.35

Herrklassen: Ted Ås och Oscar Olsson på 03.46.44

Mixklassen: Ulrika Eriksson och Anderas Krongberg 4.13.54

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.