Foto: TT

EU-toppmötet i Göteborg – så var torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har sedan flera veckor gått ut och uppmanat allmänheten att stanna hemma under torsdagen och fredagen, om möjligt. De som måste jobba uppmanas att i första hand åka kollektivt.

Nu på torsdagseftermiddagen börjar köerna slingra sig efter att riksväg 40 stängs av i perioder. När delegaterna transporteras från Landvetter flygplats in till Göteborg har vägen stängts av. Vid fem-tiden var vägen öppen igen. Men långa köer.

EU-toppmötet

Imorse däremot var gatorna nästintill tomma. Många hade lyssnat på uppmaningen från polisen om att stanna hemma eller åka kollektivt på grund av EU-toppmötet.

– De rapporter vi fått under morgonen tyder på att det är mycket, mycket lugnt på vägarna i Göteborg, säger Peter Adlersson, en av polisens presstalespersoner i samband med EU-toppmötet.

MISSA INTE: Så här påverkas du av EU-toppmötet

Polisen är förtegen om exakt när vägarna stängs av. Vilket gör det svårt att planera.

– Vi går inte ut med exakta tider, men ja, under eftermiddagen blir det avspärrningar i trafiken runt om Göteborg, säger Peter Adlersson.

Störningarna i Göteborg är omfattande. Området runt Eriksbergshallen är helt avspärrat och skolor, vårdcentraler och butiker är stängda.

Boende har uppmanats av polisen att hålla sig borta från balkonger och fönster, det för att förhindra att de förväxlas med eventuella atentatsmän.

Som ett led i säkerhetsförberedelserna har polisen även beordrat Trafikverket att släcka ner sina trafikkameror i och runt Göteborg.

Störningar under fredagen

Det kommer vara störningar i trafiken under fredagen också – men främst inne i centrala stan. Framförallt då deleganterna skall transporteras från Korsvägen till mötet i Eriksberg. Då kommer vägar att tillfälligt stängas av på samma sätt som riksväg 40 under torsdagseftermiddagen stängts av i perioder.

Fakta: Så påverkas trafiken i Göteborg

Torsdag

Avspärrningarna runt Svenska Mässan och Eriksbergshallen kvarstår.

Riksväg 40 mellan Landvetter flygplats och Svenska Mässan stängs av helt vid olika tider från 12.00 och framåt.

Fredag

Avspärrningarna vid Svenska Mässan hävs omkring 15.00, och vid Eriksbergshallen omkring 18.00.

Trafikkaos kan uppstå på morgonen när delegaterna ska åka från mässan till Eriksbergshallen. Polisen stänger av överfarterna till Hisingen. När och vilka är hemligt. På eftermiddagen stängs överfarter från Hisingen av liksom riksväg 40 mot Landvetter när politikerna ska åka hem.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet