BRIS kuratorer är vana att prata med barn som är ledsna och oroliga. Foto: Arkiv

Så pratar du med barn om svåra ämnen

Publicerad

Alla känslor ska vara okej, och man behöver inte vara psykoterapeut för att prata med barn om sorg. Det säger Jonas Söderlund, kurator på BRIS, som är van att möta barn i svåra situationer.

Eleverna i klass 6C på Nytorpsskolan har många tips på hur man kan göra för att hjälpa en kompis som blivit sjuk. Till vuxna ger BRIS kurator Jonas Söderlund sex tips på hur man stöttar och pratar med barn som är ledsna och oroliga.

Var öppen för frågor

Många vuxna tror att de måste ha svar på alla barnens frågor. Det gör det svårt att prata om jobbiga saker. Försök att undvika att leta svar på allt, och fokusera på att låta barnet ställa frågor.

– Alla frågor ska vara okej.

Låt barnet känna efter

I svåra situationer kan barn känna sig ledsna, otrygga eller likgiltiga. De kan också vara glada och nöjda, trots att något är jobbigt. Man måste inte känna bara en sak, alla känslor ska få finnas. Försök att undvika att säga till barnet att ”sådär får du inte känna” eller ”så ska du inte tänka.”

– Diskvalificera inte känslor. Barnet har rätt att känna precis vad det vill.

Erkänn att det jobbiga är jobbigt

Det är viktigt att vuxna inte döljer sin egen ledsenhet. Istället kan man hålla med barnet om att något är jättejobbigt, och säga att ibland är det så. Samtidigt kan man fokusera på att det svåra blir lättare om man hjälps åt.

– Ibland är livet skitsvårt och orättvist. Men vi kan finnas där för varandra och trösta varandra.

Ge hopp

När barn mår dåligt eller är oroliga för att något hemskt ska hända är det viktigt att som vuxen ge hopp om att det kommer att ordna sig. Även om det är jättejobbigt just nu kommer ni att ta er igenom det svåra. I vissa situationer kan du ge barnet raka svar, för att skapa trygghet. Som när ett barn gång på gång frågar om en frisk förälder kommer att dö.

– Då kan du bestämt säga ”nej, det kommer den inte”.

Knacka på

Många barn som har det jobbigt berättar att andra drar sig undan från det svåra. Men att göra vanliga saker, som att hoppa hage, spela fotboll och vara med kompisar kan vara precis vad som behövs för att barnet ska få tänka på annat.

– Våga fråga barnet vad det behöver.

”Stek pannkakor och kramas”

BRIS möter ofta barn vars föräldrar har hänvisat dem dit. Det kan vara bra att prata med någon som är professionell, men föräldrar är ofta experter på att trösta sina barn. Det kan räcka långt att visa att man finns där för barnet.

– Ibland behöver man bara steka pannkakor eller kramas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.