Den 36-årige lagledaren åtalas för sexbrott under invigningen på Gothia Cup. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sexbrottsmisstänkt ledare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-årige ledare för ett utländskt Gothia Cup-lag som misstänks för sexofredande åtalades vid Göteborgs tingsrätt på onsdagen.

Åtalet gäller sexuellt ofredande mot tre flickor i 16-årsåldern i samband med invigningen av turneringen i början av förra veckan. Mannen anklagas för att tillsammans med bland annat spelare i laget ha tafsat och pussat på flickorna. Polis som hörde flickornas rop på hjälp kunde avstyra ofredandet.

– Gruppen kom närmre och höll fast tjejerna. De började ta på dem, försökte få in sina händer under deras kläder. De tog på deras kön. De pussade på dem och min dotter fick den vuxne mannens tunga i sin mun, har en av flickornas mamma tidigare berättat för SVT Nyheter Väst.

Fick reseförbud

Mannen, som nekat till brott, släpptes i fredags på fri fot efter häktningsförhandlingarna. Men han fick samtidigt reseförbud.

– Han måste anmäla sig hos polisen varje dag nu, under tiden bor han hos en kompis i Göteborg, säger mannens advokat Fredrik Engström.

Under onsdagseftermiddagen kommer en så kallad bevisupptagning att hållas i tingsrätten. Då kommer de tre flickorna och den misstänkte att finnas på plats.

Huvudförhandling senare

Den formella rättegången kommer att hållas senare, och processen blir lite bakvänd.

– Jag tyckte inte det var proportionerligt att ett par av tjejerna skulle ställa in sina semesterresor för att kunna vara med på huvudförhandlingen. Så därför tog vi alla tre tjejerna på en och samma gång i dag, säger åklagare Stefan Lind.

De tre flickornas vittnesmål kommer att spelas in och spelas sedan upp under huvudförhandlingen.

– Jag har inte pratat med tjejerna men med deras målsägarbiträde. Vad jag förstå har tjejerna hanterat händelsen bra, de har mycket stöd från sina föräldrar, säger Stefan Lind.

Vid huvudförhandlingen kommer även den misstänkte 36-åringen att höras, enligt hans advokat förnekar han brott.

– Han förnekar inte att han har varit på platsen, han har tagit kort med dom här tjejerna, men han har inte tagit på dem på ett opassande sätt, säger advokat Fredrik Engström.

Misstänkte mannen chockad

Enligt advokaten är mannen chockad över den uppmärksamhet som fallet har fått i Sverige.

– Han mår inte alls bra, han känner stort obehag, säger Fredrik Engström.

Att hela rättegången inte hålls under onsdagen, beror på att tingsrätten inte hunnit få ihop en nämnd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet