Svenska kyrkan säger att de inte kan ingripa mot att mannen står på en lista till kyrkovalet. Hör varför i klippet. Foto: TT

Man på kyrkovalslista dömd för sexbrott i Västsverige – ångrar sig: ”Rena gubbsjukan”

Uppdaterad
Publicerad

Han är dömd och har erkänt två fall av sexuella ofredanden så sent som förra året. Nu ställer mannen upp i kyrkovalet i en mindre västsvensk kommun.

– Jättetragiskt, inte bara för offret utan för hela kyrkan, säger en person som varit med och tagit fram listan inför kyrkovalet.

Starta klippet för att höra varför Svenska kyrkan inte kan ingripa.

Det var under förra året som mannen i 70-årsåldern gjorde sig skyldig till två fall av sexuella ofredande mot samma kvinna. Mannen hörde av sig till kvinnan via sms och brev i vilka han kränkte hennes sexualitet.

kyrkovalet 2021

När mannen polisanmäldes erkände han brott via ett strafföreläggande och tvingades betala närmare 40 000 kronor i skadestånd och dagsböter.

Kan bli invald i kyrkofullmäktige

Men trots att mannen dömdes för ett år sedan valdes han ut för att stå med på en nomineringslista i kyrkovalet.

– Jag har alldeles nyss fått reda på att han gjort detta, säger en person som varit med och tagit fram listan.

Vad tänker du om att han nu kan bli invald i kyrkofullmäktige?

– Bestörtning. Vi har aldrig behövt tänkta på det här innan. Man vill tro gott om alla människor men vi har verkligen förstått att det kan man inte.

Varför stryker ni honom inte från listan?

– Innan listan var klar kunde jag gjort något, nu tror jag att jag inte kan. Nu är allting på gång. Det är upp till folk att inte kryssa honom.

”Rena gubbsjukan”

Mannen själv säger till SVT Väst att han är djupt ångerfull, och att han nu tänker lämna den plats han eventuellt får i kyrkovalet. 

– Jag har insett att, även om jag sonat mitt brott med råge, går det inte hem hos folk att jag gjort det här. Det var ett misstag att ställa upp, säger han.

Du har tidigare valt att ställa upp i listan, men nu ändrar dig. Varför?

– Dels har jag blivit sjuk och min fru har påverkat mig. Sen har folk absolut ingen förståelse för det som hände i målet.

Hur rimmar dina brott med svenska kyrkans värderingar?

– Det rimmar över huvud taget inte. Det var ett rent misstag att skicka detta sms. Jag skulle radera meddelandet men tryckte på skicka istället. Det händer vem som helst.

En vecka efter sms:et skickade du ett brev, som också utgjorde sexuellt ofredande. Varför?

– Det var rena gubbsjukan-funderingar. Men det var en förklaring till varför sms;et hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet