Denise Olsson Bergqvist reagerade på studentflakens banderoller i Uddevalla. Foto: Anna Orell/TT

Kritik mot studentflaken i Uddevalla: ”Sexistiska och sunkiga”

Uppdaterad
Publicerad

Det förekom sexistiska banderoller på flera studentflak i Uddevalla. Trots en nolltolerans från gymnasieskolan.

Det var aktivisten och kulturevenemangsarrangören Denise Olsson Bergkvist som i en Facebookpublicering reagerade på budskapen på flera studentflak den 5 juni, något som Bohusläningen var först att rapportera om. 

– Det som fick mig att reagera var att det var det här typiskt sexistiska, sunkiga flak helt enkelt, säger hon. 

Otillåtna banderoller

På det flak hon fotograferade kallade sig studenterna för ”lärlingar” till den tv-profil som åtalades för våldtäkt under 2018 och friades tidigare i år. Hon såg ytterligare två, ett som hånade #meetoo-rörelsen, och ett där det stod att man ”pillade på både tjejer och bilar”. 

Från Uddevalla gymnasieskola hade man gått ut med att den här typen av sexistiska budskap inte var tillåtna i år. 

 ”Ansvar att reagera”

Ulf Sjöstrand, rektor vid Östrabo yrkesgymnasium, fick syn på den fotograferade banderollen i samband med att han granskade släpen då de stod vid skolan. 

– Jag var faktiskt ute och rev ner den banderollen. Jag blev så arg när jag såg den, säger han. 

Hur går ni vidare? 

– Det enda vi kan göra är att fortsätta med det värdegrundsarbete som redan pågår. Det är vårt ansvar som personal att reagera, säger Ulf Sjöstrand. 

Han påpekar också att utsmyckningen av flaken är något studenterna gör utanför skoltid. Därför är det svårt att fullt ut kontrollera vad som skrivs. 

Uddevallatjejer hört av sig

Efter att Denise Olsson Bergqvist publicerade bilden har kommentarerna vällt in. Många har varit ifrågasättande till varför hon reagerar. Men flera har varit uppmuntrande. Bland annat från elever på Uddevallas gymnasieskolor. 

– Det är främst unga tjejer som hör av sig och blir glad för att en tar upp det, och det tycker jag skvallrar om någonting också. De som främst menar att det ska vara ett skämt är ju de som inte blir utsatta för det i samma utsträckning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.