”SFI även för föräldralediga” Foto: SVT

”SFI även för föräldralediga”

Publicerad

Föräldralediga är inte välkomna att läsa på SFI i Göteborg, trots att det erbjuds i både Stockholm och Malmö. Det har SVT Nyheter Väst berättat om i flera reportage, något som nu får kommunalrådet Helene Odenjung (L) att reagera.

– Nu lägger vi ett förslag om att detta införs och hoppas att vi har de andra partierna med oss, säger hon.

I Malmö är undervisningen så populär att alla inte ens får plats. Aya Zread som bor i Bergsjön ville gärna läsa på SFI, men blev nekad när hon var föräldraledig.

– Om man har ett antal väldigt små barn med sig under tiden som man ska jobba med lärande och formell utbildning så är det inte så konstigt om det skulle vara ganska svårt att kombinera. Jag har lite svårt att se idén bakom detta faktiskt, sa Jan Elftorp som är förvaltningsdirektör på vuxenutbildningsförvaltningen tidigare i veckan.

Vill se ändring

Helene Odenjung (L) säger att hon tydligt ser idén bakom SFI för föräldralediga och vill nu se en ändring.

– Vi har varit med och jobbat för att det ska in i skollagen och jag levde faktiskt i villfarelsen att det var så, att man faktiskt fick den här möjligheten nu här i Göteborg, säger hon.

Viktig fråga för kvinnor

Liberalerna i Göteborg har nu lagt detta som förslag och hoppas få de andra partierna med sig.

– När jag ser att inställningen här är att det är krångligt och jobbigt då måste jag agera. Det här är en viktig fråga för kvinnor, säger Helene Odenjung (L). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.