Genrebild. Asylsökande lär sig svenska på utbildningscentrer för Sfi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SFI fortsätter med fysiska lektioner – 20-tal personer i ett klassrum

Publicerad

Svenska för invandrare (SFI) håller fysiska lektioner för de elever som behöver mest stöd. I klassrummen kan uppemot 20 elever samlas. Detta oroar flera lärare som kontaktat SVT.

– Vi är oroliga för vår och våra elevers hälsa, skriver två SFI-lärare i Göteborg.

Frågan huruvida skolundervisning ska ske i klassrum eller på distans har varit omdiskuterad sedan covid-19 tågade in i samhället. I nuläget bedrivs fysisk undervisning på förskolor, och delar av grundskolan och gymnasieskolan. Högskole- och universitetsutbildningarna sker på distans, och för gymnasiesärskolan gäller undervisning på plats. 

För personer som läser svenska för invandrare, SFI, sker undervisningen på plats för de som behöver mest stöd. Det är exempelvis språklyftets- och jobbspårs elever och de elever med lägst utbildning.

Coronaviruset i Västsverige

– Det kan vara uppemot 20 elever i ett klassrum, säger en SFI-lärare i Göteborg som vill vara anonym.

Hör utbildningsministern om hur corona slagit mot SFI-elever

Lärare: Vi är jätteoroliga

I december 2020 var det flera SFI-lärare som kontaktade SVT i samband med ett corona-program med socialministerna. Flera var uppgivna och frågade varför ingen tog upp situationen med fysiska SFI-lektioner. Vi har pratat med två av dem som vill vara anonyma.

– Vi är jätteoroliga över situationen. Både vi och eleverna utsätts dagligen för en smittorisk, berättar de båda.

Lärarna berättar också att deras elever måste åka kollektivtrafik, att deras respektive ofta har jobb som inte går att sköta på distans och att många av dem bor väldigt trångbott. På deras lektioner är de max 16 personer men de berättar att andra kurser på skolan har 20-25 vuxna i samma klassrum.

– Vi är för många i samma rum och vi har svårt att hålla distans då vi måste hjälpa eleverna mer ”hands-on”.

ABF: Vi gör vad vi kan

Maria Björk är verksamhetchef för ABF:s SFI-utbildning i Göteborg.

– Vi jobbar enligt de riktlinjer vi får från vår huvudman Göteborgs stad, och vi gör allt vad vi kan. Men jag har all respekt för att man är orolig, det är jag med.

Är lektionerna trygga?

– Det är inte tryggt med corona, vi kan aldrig garantera det. Men vi har god kontroll på lärare som blivit smittade, och mig veterligen har ingen blivit smittad av någon elev utan av sin partner.

I klippet ovan berättar Maria Björk varför de måste bedriva fysiska lektioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet