Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nils-Gunnars sillmuseum hotas av nedläggning: ”Tiden rinner ut” Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Nils-Gunnars sillmuseum hotas av nedläggning: ”Tiden rinner ut”

Uppdaterad
Publicerad

Klädesholmens sillmuseum har nu öppnat för säsongen. En verksamhet som drivs helt ideellt och som vill bevara minnet av den stora sillepoken på ön. Men som det ser ut i dagsläget så kan det här bli sista sommaren för museet.

Sillmuseet är inrymt i en av de 25 byggnader på ön som var konservfabriker i början av 1900-talet. Ägaren har nu bestämt sig för att göra något annat av fastigheten, något som eldsjälen Nils-Gunnar Johansson har full förståelse för.

– Ja, absolut, vi är tacksamma över att ha fått vara här under de tjugofem år som museet har funnits.

Har aldrig betalat hyra

3 000 – 4 000 besökare om året brukar hitta till sillmuseet, och de skulle säkert hitta till en annan lokal också. Problemet är att ekonomin gör sökandet mycket begränsat – sillmuseet har nämligen aldrig behövt betala någon hyra.

Foto: Sandy Hansson/SVT

– Vi har pratat med kommunen om att få flytta till den gamla skolan här på Klädesholmen men det arbetet har dragit ut på tiden. Även om det löser sig så kommer vi förmodligen inte att hinna flytta in där till nästa säsong.

Kommunen positiv

Nils-Gunnar konstaterar att Tjörns kommun verkar vara villig att hjälpa till men att det inte har hänt något än. Istället söks nu en tillfällig lösning.

– Tiden rinner ut om vi inte ska hamna i malpåse. Vi känner ju att vi är uppskattade och att vi har något som är viktigt att bevara. Det är ju inte bara föremålen i utställningen utan stora samlingar av dokument och bilder från hela sillperioden. Det var ju det här som en gång byggde Tjörn.

Nils-Gunnar i sillmuseets entré Foto: Sandy Hansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer