• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Åsberg, projektledare, testar ambulanssimulatorn i Skövde. Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Simulator ska träna ambulansförare och brandmän i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

I Skövde finns landets första ambulanssimulator där blåljuspersonal från Skaraborg och Göteborg snart ska få träna på farliga trafiksituationer. Simulatorn ska också utökas med räddningstjänstens brandfordon.

– Det största riskmomentet vi har är att ta oss till adressen vi är larmade till, säger Joakim Dahlund från Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

– Det här är ett jättebra sätt att komprimera ett stort antal risksituationer på kort tid. Du kan mängdträna risksituationer, konstaterar Jonas Åsberg vid ambulanssjukvården på Skaraborgs sjukhus.

När det gäller uppenbart farliga moment som rökdykning så finns noggranna instruktioner och träningar. Men hur blåljuspersonal ska agera när de behöver bryta mot trafikregler, köra mot rött och fortare än tillåtet – där har det varit mer skralt med utbildnings- och träningsmöjligheter. Bland annat eftersom det vore omöjligt att öva i riktig trafik.

Kommer att utökas

Simulatorn ska råda bot på detta. I Skövde fanns drivkraften och entusiasmen som ledde till ett samarbete mellan ambulanssjukvården vid Skaraborg Sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Räddningstjänsten Östra Skaraborg. Totalt räknar projektledarna med att det blir ett tiotal mobila simulatorer.

670 ambulansförare och brandmän ska utbildas och vidareutbildas i det EU-stödda tvååriga projektet.

– Det här är också utmärkt för våra deltidsbrandmän som inte har samma möjligheter att träna i vardagen som vår heltidsanställda personal, säger Joakim Dahlund.

Joakim Dahlund från Räddningstjänsten och Jonas Åström från Ambulanssjukvården är projektledare. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer