Victoria Widborn, administrativ chef och tf parkchef på Liseberg ser fram emot de nya attraktionerna som ska ersätta Virvelvinden. Foto: SVT

Sista varven för karusellen Virvelvinden på Liseberg

Publicerad

En klassisk trotjänare på Liseberg gör sina sista varv under söndagen. Det är karusellen Virvelvinden som snurrat runt i inte mindre än 92 år, som nu monteras ner.

– Många tar chansen och åker en sista gång i dag, säger Victoria Widborn, administrativ chef och tf parkchef på Liseberg.

Den har, tillsammans med radiobilarna, varit den attraktion som funnits längst på Liseberg. Men det är inte originalet från USA inköpt 1929, som packar ihop, utan mer själva idén: runt runt och upp och ned.

För en del den största glädjen och roligaste upplevelsen, men för andra en fruktansvärd historia där magen sätts på prov.

– Själv kan jag inte åka den längre, då mår jag illa, äger Victoria Widborn, administrativ chef och tf parkchef på Liseberg.

Sparas trots allt

Efter några olika platser i parken på olika ställen och i lite olika varianter kan man säga att den nuvarande Virvelvinden är ”född” 1969. Då köptes den in från Tyskland.

1985 fick den sin nuvarande plats och har stått kvar på samma ställe sedan dess.

Men nu ska den börja demonteras så fort de sista åkarna har åkt färdigt på söndagskvällen. Vad som ska ersätta Virvelvinden är hemligt, men enligt Liseberg ska det bli två helt nya överraskningar.

Och Liseberg håller öppet för att attraktionen ska sparas, och kanske kan monteras ihop igen längre fram trots allt. Ett tänkbart år skulle kunna vara om två år då Liseberg fyller 100 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.