Siw Bank är upprörd över hur Reza utvisades. Foto: Privat

Siw rasar mot gränspolisens utvisning: ”De har lurat oss”

Publicerad

Sent under onsdagskvällen genomförde gränspolisen i Väst vad som beskrivs som en dold utvisning. En av dem som satt på planet till Kabul var Reza. Enligt Siw Bank från Tidaholm som har öppnat sitt hem för honom vilseledde gränspolisen både familjen och Rezas juridiska ombud.

Under torsdagen skulle det ha hållits en förhandling kring om den tvångsomhändertagna asylsökanden Reza, vars fall uppmärksammats i flera medier i Skaraborg, skulle få komma ut från förvaret eller inte. Vid en sådan förhandling ska ett juridiskt ombud som företräder den omhändertagne medverka. Men förhandlingen ägde aldrig rum. Bara ett dygn innan satt Reza istället på ett plan på väg till Kabul.

– Han hade lyckats få tag på en mobiltelefon och ringde och sa: de har lurat oss, jag sitter på ett plan, berättar Siw Bank, som varit Rezas närmsta kontakt i Sverige.

Dold utvisning

Det som skett verkar vara en så kallad dold utvisning. Det innebär att polisen och kriminalvården inte berättar för vare sig personen som ska utvisas eller för dess juridiska ombud om utvisningen, utan det hela sker under sekretess.

Susanne Arvidsson, chef för gränspolisen i Göteborg, säger att dessa dolda utvisningar endast sker om det finns risk för att utvisningsbeslutet på något sätt skulle föhindras genom till exempel fritagning eller blockering samt även om det finns risk för självskadebeteende hos personen som utvisningen gäller.

– Jag kan inte uttala mig om specifika fall, men det tillhör arbetsmetoden att inte meddela någon. Är det en dold resa så är det ju en dold resa, för då finns det en anledning till att man har fattat beslut om det, säger hon.

Arbetsmetoden förekommer

Enligt Susanne Arvidsson är dolda utvisningar en arbetsmetod som gränspolisen ibland måste använda för att utföra sina uppdrag.

Ingår det i arbetsmetoden att vilseleda anhöriga?

När det gäller de här resorna kontaktar vi inte de anhöriga utan vi har ju kontakt med de berörda personernas juridiska ombud.

Juridiskt ombud visste inget

Men enligt Siw Bank fick alltså heller inte det juridiska ombudet, alltså Rezas offentliga biträde, kännedom om utvisningen. Siw Bank säger att hon hade tagit bilen till Göteborg för att för att få träffa Reza innan mötet eftersom han var nervös och rädd.

– Det är fruktansvärt, han var som en familjemedlem, och vi ville fungera som moraliskt stöd innan förhandlingarna. Men nu förstår jag ju varför de inte ville att vi skulle vara med, förhandlingen skulle ju aldrig hållas, säger hon.

Familjen ansökte om adoption

Siw och hennes familj ansökte under 2017 om att få adoptera Reza eftersom de väldigt snabbt fattade familjära känslor för honom, men rätten avslog deras ansökan med motiveringen att de ansåg att familjära band inte kan skapas på så kort tid.

SVT har varit i kontakt med Rezas offentliga biträde som bekräftar att utvisningen skedde utan hans kännedom.

Dolda tvångsutvisningar

Visa

Under 2018 genomförde kriminalvården och gränspolisen över 300 dolda tvångsutvisningar.

I november 2018 avslöjade Ekot att Kriminalvården hemlighållit de så kallade dolda tvångsutvisningarna för Migrationsverket.

Migrationsverket har sedan i höstas haft på uppdrag av regeringen att övervaka tvångsutvisningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer