• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Tjörn den 27 februari, 2013 – i den utbrända lastbilen i Myggenäs hittades en död man samtidigt som lasten, som bestod av koppar, var borta. Foto: Mikael Berglund

Man döms för grovt rån av lastbilschaufför – frias från mord

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man dömdes på fredagen till fyra års fängelse för grovt rån av en lastbilschaufför på Tjörn 2013. Men det är fortfarande oklart vem som dödade chauffören. 27-åringen friades från mordmisstankarna.

Det var i februari 2013 som en chaufför hittades död efter en lastbilsbrand i Myggenäs på Tjörn. Polisen har arbetat efter teorin att någon mördat mannen för att stjäla hans last, värd över 200 000 kronor, och därefter satt eld på lastbilen för att dölja brottet.

Under sommaren 2020 kunde polisen, genom internationell rättshjälp, knyta en 27-årig man till brottet. Senare under hösten inleddes åtalet mot mannen. Polisen misstänkte att mannen med en eller fler andra personer har överfallit chauffören. Även i tingsrättens dom framkommer det att den mördade lastbilschauffören utsatts för ett planerat rån och att han dödades genom strypning.

Grovt rån

Tingrätten bedömmer rånet som grovt med motiveringen att ”brottet begåtts mot en ensam chaufför som saknat reella möjligheter att skydda sig och sin värdefulla last”. I lastbilen fanns stora mängder koppar- och aliminuiumtråd.

Den 27-åriga mannen döms mot sitt nekande för grovt rån till över fyra års fängelse och till 20 års utvisning. Mannen, som inte är svensk medborgare, avtjänar redan ett fängelsestraff i ett annat EU-land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.