Avtal om ensamkommande uppsagt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Sjuhärad har sagt upp det avtal man haft med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Detta mitt i en period där behovet av platser är större än nånsin. Anledningen är att Sjuhärad inte längre har tillräckligt med bostäder.

I ett hus i Borås bor idag tio ensamkommande flyktingungdomar i 16-17-årsåldern. Här bor de som i huvudsak fått uppehållstillstånd och nu väntar på att kunna flytta till egen lägenhet. Men just det har nu blivit ett bekymmer och fick Borås och övriga Sjuhärad att 1 november säga upp det avtal man hade med Migrationsverket för egentligen hela 2012.

– Det går nu betydligt fortare att avgöra om en ensamkommande ska få stanna eller inte. Det är naturligtvis positivt i sig, men vi måste också hinna med att planera och bygga lämpliga boenden, och det gör vi inte i nuläget, säger Hans Abrahamsson, chef för resursteamet vid Individ- och familjeomsorgen i Borås.

Ensamkommande flyktingbarn

Västnytt berättade förra veckan om att allt fler ensamkommande barn och ungdomar söker asyl i Sverige. Men det finns inte tillräckligt med bostäder, och det innebär att ungdomarna blir kvar i ankomstkommunen Mölndal där situationen är akut.

I nuläget har alla halländska kommuner en gällande överenskomelse med Migrationsverket om platser eller ett visst antal barn. I Västra Götaland finns kommuner som tidigare tagit emot ensamkommande eller som nu har ett gällande avtal i samtliga kommuner utom sju, det är Tibro, Tidaholm, Falköping, Essunga, Grästorp, Trollhättan och Vänersborg som i dag helt saknar avtal med Migrationsverket.

Kommuner kan dock ta emot ensamkommande utan att ha avtalat om det med Migrationsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn

Mer i ämnet