På sjukhuset drog man ut en två meter lång duk vaginalt som glömts bort i Jenny Ludvigssons livmoder. Foto: SVT

Östra sjukhuset svarar på kritiken efter dukmiss

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Jenny Ludvigssons förlossning glömdes en cirka två meter lång operationsduk kvar inne i henne. Enligt Östra Sjukhuset är händelsen inte allvarlig nog för att Lex Maria-anmälas.

Det var i december som 25-åriga Jenny Ludvigsson födde sitt första barn, som fick förlösas med akut kejsarsnitt. Hur det skulle kännas eller lukta efteråt visste hon inte men väl hemma förstod hon i samband med ett toalettbesök att det absolut inte skulle se ut som det gjorde.

– Det var någonting som hade kommit ner genom slidan och då kände att det där var ingen kroppsdel utan det var en handduk som jag kunde dra i, säger Jenny Ludvigsson.

Förlossningsvården i Väst

Åkte in till sjukhus

Hon drog ut ungefär 20 centimeter av operationsduken som aldrig verkade ta slut innan hon inte vågade mer utan kontaktade istället BB på Östra sjukhuset. Hon fick komma in på undersökning samma kväll. Väl där drog den undersökande läkaren ut en smal duk som var 1,5 meter lång.

Efter det valde Jenny Ludvigsson att göra en anmälan till IVO, Inspektionen för vård- och omsorg.

– Jag vill inte att det skulle hända någon annan. Jag tycker inte att någon ska behöva gå igenom det.

Har valt att inte anmäla

På sjukhuset tycker man inte att händelsen är så allvarlig att man vill göra en Lex Maria-anmälan, vilket är sjukhusets möjlighet att se om det har förekommit brister. Istället skrevs en avvikelserapport.

– Vi har hanterat det där och har tagit fram en handlingsplan för hur vi ska förbättra detta, säger Lena Otterlind, sektionschef för förlossningen.

Samtidigt är det fortsatt oklart hur duken har kunnat hamna i Jennys kropp eftersom den inte stod uppskriven och därför inte fattades vid kontrollräkningen efter operationen.

– Man kan se till att vissa saker aldrig händer genom kontrollsystem men den personliga faktorn kan vi inte påverka. Alltid när det gäller kommunikation kan det bli missuppfattningar inom vården. Vi vill naturligtvis göra allt vi kan för att täppa till den typen av brister, säger Lena Otterlind.

Kan hända igen

Att föremål glöms kvar i patienter i samband med kejsarsnitt är ovanligt menar Lena Otterlind. Samtidigt sker det någon gång per år och ofta är det då en bristande kommunikation som ligger till grund.

Men du menar alltså att det här skulle kunna hända igen?

– Vi menar att det troligen kommer att hända någon enstaka gång. Att vi inte helt kan säga att den här typen av händelser inte händer i vården, säger Lena Otterlind.

För Jenny Danielsson var händelsen så uppskakande att hon inte kunde komma igång med amningen. Lukten och upplevelsen kommer hon aldrig att glömma.

– Att ligga där i den gynstolen och känna den doften kan komma upp ibland. Det var ingen trevlig upplevelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet