Foto: TT/SVT

Sjukhuset missade blodförgiftning – patienten avled

Publicerad

En man avled sedan personal på Kungälvs sjukhus missat att han drabbats av blodförgiftning. Nu menar Inspektionen för vård och omsorg att sjukhuset har brustit i både behandlingen och journalföringen.

Det var 2015 som mannen fördes till sjukhus med ambulans på grund av bland annat ryggsmärtor. När mannen kom till sjukhuset noterades att han var blek och hade svårt att andas. Han hade dessutom feber och förhöjd puls, liksom förhöjt infektionsvärde. Detta fördes in i journalen.

Felaktiga uppgifter

Men enligt läkaren som tog hand om patienten är de journaluppgifterna felaktiga, och menar att hon fört in fel värden. Läkaren uppfattade det som att patientens vitala tecken var stabila, varför hon inte misstänkte blodförgiftning. Patienten ska också ha varit kontinuerligt övervakad gällande bland annat andning, puls och blodtryck.

Trots övervakning dröjde det innan patientens tecken på blodförgiftning upptäcktes och han avled efter ungefär sju timmar på akutmottagningen.

Bristande kontroller

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, menar att vårdpersonalen inte kontrollerade patienten tillräckligt ofta och därför inte noterat den försämring som måste ha skett i hans tillstånd.

Också journalföringen kritiseras på grund av de felaktiga uppgifter som läkaren själv säger fördes in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.