Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Wikström arbetare som IVA-sjuksköterska på Sahlgrenska. Nu har det bestämts att de inte kommer få någon sammanhängande semester. Foto: TT / SVT

Sjuksköterska på IVA: ”Vi längtade efter vår återhämtning”

Uppdaterad
Publicerad

En upphackad semester ända fram till september. Det är vad IVA-sjuksköterskorna har att se fram emot i sommar, efter ett besked som kom så sent som förra veckan. Nu kräver sjuksköterskorna en ersättning för ofrivilligt flyttade semesterveckor i en skrivelse till både politiker i regionen och ansvariga på Sahlgrenska sjukhuset.

I förra veckan kom chockbeskedet för intensivvårdssjuksköterskorna på Sahlgrenska – de semesterveckor som sjuksköterskorna sökt, och fått, kommer att flyttas och hackas upp.

– Det blev en oerhörd besvikelse. Jag är en människa jag också. Jag hade också gjort planer, säger Anna Wikström, en av de drabbade sjuksköterskorna. 

Tidigare år har personalen fått 8 000 kronor i ersättning för att frivilligt flytta sin semester. Det får de även i år. Dock har arbetsgivaren förlängt semesterperioden till september och kan flytta veckorna till när som helst under denna period. Dessutom blir semestern upphackad, och några fyra sammanhängande veckor ser det inte ut att bli.

Västra Götalandsregionen menar att varje förvaltningschef har rätt att besluta om, när och i vilken omfattning beslutade ersättningarna ska användas.

Skrivelse till politikerna

Nu har alla IVA-sjuksköterskor på Sahlgrenska skickat en skrivelse till regionpolitikerna där de vädjar om ekonomisk ersättning för sin förflyttade semester – 30 000 kronor för varje ofrivilligt flyttad semestervecka, och 500 kronor extra för samtliga arbetspass sedan pandemins start.

Tuffa arbetsdagar

Anna Wikström har arbetat som intensivsjuksköterska i ett år, ett yrke som redan innan den globala pandemin var tufft. Nu är arbetssituationen än svårare, och hon beskriver en vardag med varm och tung utrustning, inga toalettpauser och sår i näsan på grund av skyddsmasken.

– Jag tycker inte själv att jag är av material som blir utbränd, men jag har fått omvärdera det, berättar Anna Wikström.

Hör IVA-sjuksköterskan Anna, som jobbar med covid-19 patienter, berätta om sin vardag i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet