• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Alingsåsaren som gjorde karriär hos Walt Disney

Publicerad

Den svenske tecknaren Gustav Tenggren illustrerade flera tecknade filmer som har blivit klassiker, men även ett 80-tal böcker, varav en barnbok såldes i USA i 15 miljoner exemplar.

Han föddes i den lilla orten Magra utanför Alingsås 1896. Huset finns inte kvar, men ett nytt är byggt på samma plats, i ungefär samma storlek. Det heter Lottehagen och är inte stort, här bodde Gustaf med sina sex syskon och sina föräldrar.

Efter två år flyttade familjen till Göteborg och Gustaf började på Valands konstskola när han var 19 år. Talangen uttryckte sig i förtätade drömska sagomålningar, med en viss förkärlek för pirater, och Gustaf fick ta över efter John Bauers tragiska död på Vättern 1918 och avslutade illustrationerna till Bland tomtar och troll.

Ateljechef och chefsillustratör hos Disney

1920 flyttade han till USA för att på 30-talet arbeta för Walt Disney som ateljechef med bland annat filmerna Snövit och de sju dvärgarna, Pinocchio, Fantasia och Bambi. Här jobbade han med att skapa en konstnärlig känsla för filmerna, en stil, som uttryckte sig kanske bäst i Pinocchio, sagan om dockan som blir levande och har en näsa som lever sitt eget liv. 

Han var gift två gånger, men fick inga barn själv, men illustrerade efter Disneyperioden ett flertal barnböcker, och en av böckerna The poky little puppy har sålts i över 15 miljoner exemplar i USA.

Gustaf Tenggren dog 1970 i Dogfish Head, Maine USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer