Henrik Nyberg och hans hustru Cecilia överklagar Skara kommuns beslut till kammarrätten. Foto: SVT

Skaras beslut att inte berätta överklagas till kammarrätten

Uppdaterad
Publicerad

Henrik och Cecilia Nyberg överklagar Skaras vägran att berätta vilka boenden inom äldreomsorgen som har drabbats av coronapandemin.

– Man blir ju förbannad att det hanteras på det sättet. Det är ju en rysk roulette med våra äldre, säger Henrik Nyberg, till vardags veterinär.

Henrik Nybergs 94-åriga svärmor bor på ett boende i Skara kommun, dock inte Vallehemmet som SVT tidigare rapporterat om. Hon är klar i huvudet och väldigt medveten om den pågående pandemin.

Svärmodern blev orolig när två andra boende isolerades och senare avled och ville veta om boendet var drabbat av coronasmittan och om grannarna avlidit i covid-19. Men personalen sade att de inte kunde berätta.

Coronaviruset i Västsverige

Fick nej från kommunen

Henrik och hans fru Cecilia begärde ut besked från kommunen men fick nej.

– Vi hänvisar till patientsekretessen, säger Pernilla Magnusson, omsorgschef i Skara.

Henrik och Cecilia är mycket kritiska till att anhöriga och boenden inte informeras när det finns konstaterade fall av coronasmitta i kommunens äldreboenden och har nu överklagat beslutet att inte berätta var smittan finns till kammarrätten.

– Det känns orimligt att man använder den lagen på det sättet man gör här, säger Henrik Nyberg.

Genom kontakt med anhöriga vet de att svärmoderns granne avled efter att ha smittats med covid-19, men från kommunledningens håll är det locket på.

Läs mer om hur kommunen resonerar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet