Framför hindret, i svarta jackor, står arrangörerna Therése Haglundh och Hanna Gustafsson. Foto: Privat

Skaraborgare tävlar i hoppning för att bekämpa barncancer

Publicerad

Under lördagen pågick Cancerhoppet i Tidaholm med över 160 starter. Enligt arrangören var det första gången som en ridklubb skänker 100 procent av tävlingens intäkter till Barncancerfonden.

– Barnen är vår framtid. Vi vill att alla bara ska kunna leva ett fullt och friskt liv, säger Hanna Gustafsson, en av arrangörerna.

Therése Haglundh och Hanna Gustafsson har båda ett starkt hästintresse och egna hästar. De ville arrangera en välgörenhetssatsning tillsammans och kom då på idén att ordna en hopptävling på Tidaholmsbygdens hästklubb där alla intäkter går till barncancerfonden.

– Framförallt vill vi skänka pengar dit eftersom de gör ett viktigt arbete. Sedan vill vi också främja ungdomsverksamheten för att barnen ska ha roligt samtidigt som de samlar ihop pengar till någon viktigt, säger Therése Haglundh.

”Hysteriskt mycket barn i ridhuset”

Tävlingen gick under namnet Cancerhoppet och alla intäkter från startavgifter, fikaförsäljning med mer skänktes för att motarbeta barncancer.

Både vuxna och barn, hästar och ponnyer från olika delar av Skaraborg deltog i olika klasser där hindrens höjder varierade från 30 till 110 centimeter. Det fanns till och med en klass där käpphästar kunde delta.

– Då var det hysteriskt mycket barn i ridhuset. Även föräldrarna var med och hoppade på käpphästarna, säger Therése Haglundh.

Tävlar på lika villkor

Konceptet för tävlingen var en så kallad pay and jump. Det innebär att alla kan få en prisrosett istället för att det blir några placeringar.

– Alla tävlar på lika villkor och har rätt att få en rosett oavsett hur tävlingen går, säger Hanna Gustafsson och berättar att många ryttare gör sin första tävling under Cancerhoppet.

När SVT pratar med arrangörerna har knappt halva tävlingsdagen passerat.

– Idag har vi hittills samlat ihop 33 000 kronor och 15 000 sedan tidigare. Det är mer än vi trodde att vi skulle få och det kommer öka ännu mer under dagen, säger Therése Haglundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.