Det råder stor brist på bröstmjölk på neonatalavdelningen i Skövde. Foto: TT/SVT

Skaraborgs sjukhus behöver fler bröstmjölksdonatorer

Publicerad

För en bebis som fötts för tidigt kan donerad bröstmjölk vara avgörande.

– Vi har inget annat att ge. Därför är det viktigt att vi får tag på nya donatorer nu, säger Sofia Lans som är enhetschef på neonatalavdelningen på Skaraborgs sjukhus.

På neonatalavdelningen vårdas sjuka och för tidigt födda barn. På avdelningen finns lager med donerad bröstmjölk som kan ges till de allra minsta patienterna.

Den bästa näring ett för tidigt fött barn kan få är bröstmjölk. Men de flesta barn födda före vecka 36-37 är ofta för omogna för att klara av att suga, andas och svälja när de ammas. Därför sondmatas de med donerad bröstmjölk.

– Vi har haft ett högt tryck de senaste veckorna och mycket mjölk har gått åt. Inget barn riskerar att bli utan mjölk, men det är viktigt att alltid ligga steget före, säger Sofia Lans.

Vad händer om mjölken tar slut?

– Skulle mjölken ta slut hos oss så köper vi från andra sjukhus så helt slut tar den aldrig, men det är bättre att vi är självförsörjande både för oss och andra.

Nästan ett ideellt arbete

För att donera bröstmjölk ska du bland annat vara fullt frisk och ha ett barn som inte är äldre än tre månader. De flesta donatorer fångas upp på BB, men även andra mammor som nyss fått barn och har mycket mjölk över välkomnas.Ersättningen är 250 kronor litern.

– Man får låna pump härifrån gratis, men det är en ingen stor summa som erbjuds. Detta är ett viktigt ideellt och vi är otroligt tacksamma för de som tar av sin tid och pumpar och ger bort, säger Sofia Lans som berättar att avdelningen samarbetar med vårdcentraler så det räcker att donatorerna lämnar in mjölken där och behöver inte åka till sjukhuset.

Med sin efterlysning hoppas nu Skaraborgs sjukhus att lagren ska fyllas på.

– För våra minsta barn hoppas vi få gehör direkt.

Fakta: Höga krav på donatorerna

För att få bli donator krävs att man:

• är frisk

• inte röker

• inte dricker alkohol

• inte äter mediciner

• inte bär på smittsamma sjukdomar

Tester tas på donatorn och på den donerade mjölken. Det går att donera fram till den egna bebisen är tre månader, därefter sjunker näringshalten i mjölken.

Ungefär fem procent av alla barn föds för tidigt. För tidigt född är de som föds före den 37:e graviditetsveckan.

För tidigt födda är inte tillräckligt starka för att själva orka suga all mjölk de behöver, utan matas med sond. Det går att rädda ett barn som fötts så tidigt som efter den 22:e graviditetsveckan.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.