Skaraborgs sjukhus gör sig redo för att introducera en förlossningsmetod med ursprung i Finland. På bilden syns Gerald Wallstersson, processchef, Jouko Pirhonen, Tiina Pirhonen, Martenisa Doda, barnmorska, Karin Breding, gynläkare, Irma Korhonen, enhetschef BB Skövde och Tina Forsell, barnmorska. Foto: Bild och Media

Skaraborgs sjukhus introducerar nygammal förlossningsmetod

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade ”finska greppet” har visat sig minska risken för bristningar vid förlossning. Nu utbildas barnmorskor och läkare på Skaraborgs sjukhus i metoden.

Det finska greppet har fått sitt namn efter vårt grannland där barnmorskor länge använt sig av metoden. Hangreppet innebär att barnmorskan bromsar barnets huvud och skyddar kvinnans mellangård.

– Finland har allra bäst resultat när det gäller att förhindra bristningar, säger Gerald Wallstersson, överläkare och processchef på kvinnokliniken på Skaraborgs sjukhus.

Förändring av barnmorskans roll

Även i Sverige har metoden en lång historia, men användningen minskade under 90-talet.

– När det gäller hur man ska hjälpa en kvinna att föda har olika saker stått i fokus. Tidigare hade man mycket fokus på att barnmorskan skulle styra förlossningen, men sen kom en period när man bestämde att kvinnan själv skulle styra. Då såg man dock att bristningarna ökade, säger Gerald Wallstersson.

Återintroducerats på Sahlgrenska och SÄS

Under de senaste åren har Sahgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås hållit utbildningar i handgreppet för sin förlossningspersonal. Nu står Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan och Skaraborgs sjukhus i Skövde näst på tur.

En förlossningsläkare och en barnmorska kommer att lära ut metoden på Skaraborgs sjukhus under fyra veckors tid, från och med början av mars.

Utbildning pågår på NÄL

Utbildningar i det finska greppet påbörjades nyligen på NÄL i Trollhättan. Gerald Wallstersson säger att man arbetar enhetligt i hela Sverige för att återintroducera metoden.

– Vi har satsat i hela Sverige på att utveckla kunskapen. Det är viktigt att kvinnor ska kunna känna sig trygga med sin förlossning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.