Nu åtalas läkaren från Skaraborg som misstänks för många övergrepp mot barn. Foto: TT

Skaraborgsläkaren misstänks för sexbrott mot barn – åtalas

Publicerad

I dag väcktes åtal mot den läkare som misstänks för ett stort antal fall av sexualbrott mot barn. Mannen åtalas bland annat för grov våldtäkt mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Fyra fall av sexuellt ofredande, det blev startskottet för polisutredningen mot den misstänkte läkaren. Sedan dess har fallet växt och växt och spridit sig över landet.

Många av de misstänkta brotten ska ha skett vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Men vid de allra flesta brotten har åklagaren bara skrivit ”Sverige” som brottsplats, vilket förklaras av att han också varit verksam i en vårdapp där man söker vård via sin telefon.

Åtalas för flera olika brott

Bland åtalspunkterna finns grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Rättegången planeras starta i Stockholm den 20 september och beräknas pågå hela hösten fram till jul.

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017. Läkaren nekar till anklagelserna, men förnekar inte att det är han som har filmat händelserna.

Sökte vård för feber och halsont

Åklagare Ann Lidén menar att det går att se vissa mönster i fallen och på en presskonferens beskrev hon en form av typfall.

– Man kan säga att ett barn har sökt vård tillsammans med sin förälder på grund av en relativt vanlig åkomma, som ont i halsen, utslag, feber eller liknande, säger hon.

Hon berättar att barnet sedan undersökts av läkaren och att han då påtalat att även underlivet måste kontrolleras.

– I vissa fall har då både föräldrar och barn reagerat och ifrågasatt den här underlivsundersökningen, men oftare har det accepterats, säger Ann Lidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet