Visa alla (6)

Skaraelever om EU-valet: ”Viktigt att utnyttja sin rätt”

Publicerad

Hur viktigt är EU-valet för förstagångsväljarna? Vad vet man om partiernas ställningstagande i EU-frågor? Vi träffade gymnasieelever i Skara som fick göra SVT:s valkompass och de visade sig vara både intresserade och väl insatta.

Några elever på Olinsgymnasiet går in i en av skolsalarna för att tillsammans med SVT Nyheter Väst göra SVT:s valkompass. De startar sina datorer, börjar göra valkompassen och snart kommer en diskussion igång kring frågorna.

I videoklippen här intill kan du följa hur eleverna diskuterade kring valkompassens frågor.

– För mig är klimatfrågan väldigt viktig, säger Claudia Aicha. Jag tänker att EU som samlad kraft har jättemycket inflytande över klimatet i och med att EU kan sätta klimatmål för alla länder.

– Att vi inte ska ha euro är en viktig fråga för mig. Jag tycker det är viktigt att vi i Sverige får ha en egen valuta där vi får styra penning- och finanspolitik som vi vill, säger Simon Nyberg som också tycker det är ett bra förslag att förbjuda engångsartiklar av plast.

Resultatet överraskar

För några av eleverna blir valkompassens matchning med parti det som de förväntat. Men Simon Nyberg blev överraskad.

Här gör Claudia Aicha och Wilma Andersson valkompassen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Jag kommer inte att rösta på det parti som valkompassen matchar med mig, men jag kan förstå hur det blev så, säger Simon Nyberg.

Gymnasiet som eleverna går på är inriktat på musik. Men det är uppenbart att eleverna är politiskt intresserade – och att deras åsikter skiljer sig åt. Se och hör mer av eleverna i videoklippen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och EU

Mer i ämnet