Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunilla Druve Jansson, ordförande i omsorgsnämnden i Skara. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Skarapolitiker bemöter kritiken mot hemlighållandet av covidsmittan

Uppdaterad
Publicerad

Den ansvariga politikern bemöter nu kritiken från anhöriga och experter mot att Skara kommuns tjänstemän valt att inte berätta var boende smittats och avlidit i covid-19. Tjänstemännen har hänvisat till patientsekretessen. Detta trots att en tredjedel av de boende på Vallehemmet i Axvall har avlidit i covid-19 på en månad.
– Vi har en sekretess att följa, säger Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i omsorgsnämnden i Skara.

SVT Nyheter Väst kunde på torsdagen berätta att 11 av ett 30-tal boende på Vallehemmet avled i covid-19 när smittan härjade som värst där från slutet av maj till slutet av juni. Enligt omsorgschefen Pernilla Magnusson visade det sig att merparten av personalen och boende var smittade.

Ändå har kommunen inte berättat för oroliga anhöriga vid boendena i Skara kommun. Trots att många frågat om smittan finns där deras anhöriga bor, så har endast anhöriga till de som smittats fått information.

– Vi får ju tänka på att det är individer som bor på de här boendena och som vill ha integritet och sekretess, menar Gunilla Druve Jansson (C).

”Skara gör fel”

Nils Funcke, expert på sekretesslagen, säger till SVT att Skara gör fel när man hänvisar till patientsekretess. Enligt honom gäller det enskilda, inte grupper.

Henrik och Cecilia Nyberg har överklagat Skaras hemlighållande till kammarrätten efter att de förgäves försökt få veta om de två som isolerats på deras svärmors boende i Skara drabbats av covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet