Enligt PRO Skaras ordförande Åke Ericsson går bussarna nästintill tomma efter att busslinjerna dragits om. Foto: TT/PRO

Skaras pensionärer kallar till debatt

Publicerad

Bussarna i Skara kör inte dit resenärerna vill åka, det menar PRO Skara som kallat till debatt i kväll.

Klockan 17 är det dags för debatt i Fokus i Skara. Det är PRO som bjudit in Västtrafik och de lokala politikerna, och vart debatten ska leda är tydligt.

– Vi vill veta om politikerna tänker ansluta sig till vårt förslag eller inte, gör de inte det så kommer jag rekommendera våra medlemmar att de röstas de bort, säger PRO:s ordförande Åke Ericsson.

Bakgrunden till de hårda orden är att bussarna i Skara inte kör dit invånarna vill åka, menar PRO.

– Det går ingen buss till de stora bostadsområdena utanför centrum, ingen till de två köpcentrumen, inte någon buss till kyrkogården. Dit invånarna vill åka går ingen buss, säger han.

Hur vet ni vart invånarna vill åka?

– Detta har varit en debatt länge och alla tycker det är fördjävligt. Jag har åkt mycket buss sista tiden för att prata med de som åker och de tycker likadant allihop.

En miljöfråga

Han menar att det inte är försvarbart varken ekonomiskt eller för miljön.

– Det går stora bussar, vissa 12 meter långa, med kanske en resenär. Det är både dyrt och dåligt för miljön, säger Åke Ericsson och hoppas att många kommer för att lyssna på debatten.

– Vi har bjudit in pensionärsföreningar, handikappföreningar och allmänheten. Vi förväntar oss runt 400 personer.

Lars Holmin (M) ordförande för Västtrafiks styrelse kommer inte att vara med på debatten, eftersom han har kommunfullmäktigemöte. Men att det är problem med busstrafiken är inget nytt menar han.

– Stadstrafiken är inte det den borde vara och resandet är lågt, det är inget nytt. Ser man antalet resande så är det rent ut sagt pinsamt, säger Holmin och menar att de hela tiden försöker hitta lösningar.

Nya busshållplatser

Bland annat så är det redan planlagt att bussar ska börja köra till de två köpcentrumen, men först behöver det byggas busshållplatser.

– Vi har genomfört förändringar bitvis för att försöka förbättra men har inte lyckats riktigt än. Vi har inte löst det, men vi ger inte heller upp, säger han.

Är det inte väldigt dyrt med busstrafik som går tom?

– Det beror på vad man menar med dyrt. Det är absolut inga panikåtgärder som behövs, men vi kan inte hålla på så här i all evighet så klart.

Som representant för Västtrafik kommer vice ordförande i styrelsen att delta i debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.