Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brandbilen från 1937 är ett av de uppskattade inslagen i tomteparaden i Skara. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Populära tomteparaden i Skara inställd: ”Hade varit oansvarigt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag skulle den traditionella tomteparaden gått i Skara, men den är inställd på grund av coronapandemin. Men vi på SVT Nyheter Väst bjuder dig här på en virtuell version av tomteparaden med några höjdpunkter från paraden från 00- och 10-talen.

Tomteparaden i Skara brukar locka mellan 6 000 och 8 000 personer. Den brukar vara ca 700 meter lång och har, utan närmare angivande av bevis, kallats Europas största tomteparad av arrangörerna. Idag minns ingen riktigt när den startade.

– Den har nog varit igång sedan 60- eller 70-talet, säger Björn Jacobsson i Lions club i Skara som arrangerar paraden.

2007 sade vi på SVT att den ordnades för 26:e gången i rad, men den siffran kan ha avsett hur länge Lions haft hand om arrangemanget. Tomteparaden startades ursprungligen av lokala handlare.

– Vi hade hoppats på att kunna göra något enklare i år, men med de senaste restriktionerna så står det helt klart att det hade varit oansvarigt. Så vi har ställt in och siktar nu på nästa år i stället, säger Björn Jacobsson.

Europas kortaste tomteparad?

Men på söndagseftermiddagen kom en överraskning! Riktigt uppmärksamma skarabor kunde få en skymt av vad som nu i stället kan ha varit Europas kortaste tomteparad. Skaras brandmän hade trots allt ändå julpyntat den gamla brandbilen och körde ett varv i staden till mångas glädje. Brandbilen från 1937 brukar vara en av höjdpunkterna i tomteparaden. SVT Nyheter Väst fick se den av en slump – se de ensamma tomte-kämparna i Skara 2020 i videon nedan!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Europas kortaste tomteparad i Skara 2020? Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer