• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Ministern hoppas att skärpt straff ska ge effekt. Foto: SVT

Skärpt straff för brott mot knivlagen väntas

Uppdaterad
Publicerad

Straffet för brott mot knivlagen kan skärpas, säger justitieminister Morgan Johansson (S) under en pressträff på torsdagen.

– Vi har skärpt straffen för vapenbrott och det har gett en påtaglig effekt. Det finns en risk att när man skärper straffen mot just den typen av vapen, att kriminella börjar använda sig av andra typer av vapen och nu talar jag om kniv, säger han.

Brott mot knivlagen kan om det bedöms vara grovt resultera i ett års fängelse, men normalt sett utdöms böter.

– Vår ambition är att gå vidare och skärpa straffen för brott mot knivlagen med anledning av vad som har hänt de här dagarna, säger Johansson med syftning på rånmordet i Göteborg i början av veckan.

”Djupt tragiskt”

Ministern tog också tillfället i akt att framföra kondoleanser till de anhöriga till den unge man som mördades i Göteborg.

– Att en ung människas liv ska släckas på det här fullkomligt meningslösa sättet är förstås djupt tragiskt och våra tankar går förstås till de anhöriga, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivvåldet

Mer i ämnet