Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vår reporter Helena Josefsson ger dig tre viktiga punkter i oppositionens budget. Foto: SVT

Skattehöjning i oppositionens budgetförslag i Göteborg

Publicerad

Oppositionen vill stärka välfärden i Göteborg. Bland annat vill man satsa 70 miljoner på förskolan, med fler förskolelärare och avgiftsfri juli månad för förskola och fritids. För att finansiera detta föreslås en skattehöjning på 40 öre, ungefär 100 kronor i månaden för en medelinkomsttagare.

I oppositionens budgetförslag finns många satsningar på väldfärden. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ vill satsa 70 miljoner i förskolan där fler förskolelärare ingår och även en avgiftsfri juli månad för förskola och fritids.

Även inom äldreomsorgen vill man ha en högre bemanning och vill satsa 65 miljoner kronor för att bland annat anställa fler undersköterskor. Inom jämställdhet ska det göras satsningar på 23 miljoner mot mäns våld mot kvinnor, på bland annat ökat stöd till kvinnojourer, elevhälsan med personalutbildning för att upptäcka våld i hemmet och destruktiva maskulinitetsnormer.

– Jag tror att det finns en större medvetenhet kring mäns våld mot kvinnor, speciellt efter metoo. Fler män är även villiga att göra de här förändringarna, så jag tror det här kommer bli en väldigt bra satsning framåt, säger Stina Svensson (Fi)

Bilfria söndagar

Budgetförslaget satsar en hel del på miljö och klimat. Bland annat vill man satsa på bilfria söndagar i centrala Göteborg.

– Det är alltså fritt från privatbilism. Det är för att göteborgarna ska få uppleva känslan av ett city som inte är för mycket buller och avgaser, säger Karin Pleijel (MP).

Är det genomförbart tror du?

– Ja det har gjorts någon utredning så att det kan vara genomförbart i Göteborg, absolut. Dessutom har vi bra förebilder i Europa till exempel Haag i Holland.

Skattehöjning på 40 öre

För att finansiera detta vill man bland annat höja skatten med 40 öre. Vilket innebär cirka 100 kronor i månaden för en medelinkomsttagare. Resten ska tas från kommunens reserver som sparats ihop under bättre ekonomiska tider.

– Poängen är inte skattehöjningen, poängen är vad får vi för den. Vi får en satsning på en starkare välfärd. Vi får en satsning på ett mer hållbart Göteborg. Jag tror göteborgarna är beredda på att betala upp till en 100-lapp extra i månaden för att få en starkare väldfärd, med fler undersköterskor och fler förskolelärare, säger Daniel Bernmar (V).

Nedan kan du se vår reporter Fouad Youcefi ger dig tre viktiga punkter i Alliansens budget.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vår reporter Fouad Youcefi ger dig tre viktiga punkter i Alliansens budget. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer