Foto: SVT

Problemfartyget på väg tillbaka till Sverige

Publicerad

Lastfartyget Rix Emerald, som först uppgav att de inte lyckades sänka farten på Göta älv och sedan smet från svenska myndigheter, är på väg tillbaka till Sverige. När det cypriotiskflaggade fartyget anländer till Kalmar väntar kontroll, rapporterar tidningen På Kryss.

För snart två veckor sedan fick det 88 meter långa fartyget problem med gasreglaget på väg från Lidköping till västkusten.

Väg- och tågtrafik drabbades när både Jordfallsbron och Marieholmsbron tvingades öppnas med extra marginal och ett underhållsarbete avbröts av säkerhetsskäl.

När Transportstyrelsen skulle kontrollera fartyget slängde befälhavaren på luren. Rix Emerald lämnade sedan Sverige utan tillstånd och transpondern stängdes av så att det inte gick att spåra.

Tidigare har fartyget gått på grund utanför Landskrona och varit inblandat i trafiköverträdelser.

Befälhavaren ska frågas ut

Transportstyrelsen planerar nu en hamnstatskontroll, där befälhavaren kommer att frågas ut.

– Varför valde han att avbryta samtalet med svenska myndigheter och sticka iväg exempelvis, och varför stängdes transpondern av? Men framför allt kontrollerar vi bristerna som upptäckts tidigare, säger Pekka Piirainen på Transportstyrelsen, till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer